Ce trebuie să faci pentru a evita facturi mari de regularizare. Sfaturile oferite de furnizorii de energie

În contextul crizei energetice şi al facturilor mari la energie, Electrica Furnizare oferă câteva sfaturi consumatorilor, pentru a evita situaţiile neplăcute legate de riscul unor plăţi prea mari.

24 sept. 2022, 19:08
Ce trebuie să faci pentru a evita facturi mari de regularizare. Sfaturile oferite de furnizorii de energie

Electrica Furnizare îi sfătuieşte pe consumatorii casnici să furnizeze în fiecare lună indexul contorului, pentru a evita ca la regularizare sumele plătite pentru consumul de energie să fie prea apoi prea mari.

Factura de regularizare este factura emisă în urma citirii contorului de către operatorul de distribuție zonal, după o perioadă în care consumul a fost estimat în baza istoricului locului de consum sau în baza indexului autocitit transmis de către client. Regularizarea consumului implică plata consumului real dintr-o anumită perioadă, din care se scad estimările anterioare, rezultând o diferență de consum real care va fi facturată corespunzător.

De exemplu, dacă în perioada cuprinsă între cele două citiri consecutive, facturarea s-a făcut prin estimare/autocitire iar consumul estimat a fost de 500 kWh și cel măsurat de 800 kWh, la regularizare se facturează diferența de consum de 300 kWh. Pe de altă parte, în cazul în care consumul estimat a fost de 800 kWh, iar cel real de 500 kWh, la regularizare clientul va primi o factură care va reflecta un consum mai mic cu 300kWh.

Citeşte şi Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii

Conform prevederilor legislative, operatorul de distribuție zonal are obligația să asigure citirea indexului grupului de măsurare al locului de consum la un interval de timp de maxim 3 luni. În cazul în care contorul se află pe proprietatea clientului, acesta din urmă trebuie să asigure accesul distribuitorului zonal pentru efectuarea citirii.

Indiferent cât de mare este perioada de consum cuprinsă în factura de regularizare, furnizorul va respecta prețul din oferta comercială în vigoare la data consumului, iar facturarea se va raporta la acest preț. Oricare ar fi prețul din oferta comercială în vigoare pe perioada de valabilitate a OUG 27/2022 sau OUG119/2022, clientul va fi facturat cu prețul plafonat, cu conditia ca acesta sa se incadreze in plafoanele prevazute de lege.

Totuși, pentru a evita cazurile în care facturarea se face în urma unei citiri de regularizare menite să regleze diferența între un consum estimat și un consum real, diferență care poate fi mai mare sau mai mică, vă sfătuim să comunicați lunar indexul autocitit, acesta oferind avantajul facturării unui consum de energie electrică conform înregistrării aparatului de măsurare. Prin comunicarea indexului autocitit, în timpul perioadei dedicate transmiterii indexului, se va evita situația în care un client este nevoit să achite, la momentul regularizării, o sumă mai mare, dar reală, decât cea plătită pentru același interval dar în baza unui consum estimat, transmite Electrica Furnizare.

Citeşte şi Câţi bani plăteşti la curent dacă ţii mereu centrala în priză. Trucurile care te salvează de facturile uriaşe

În cazul în care factura de regularizare nu reflectă obiceiurile de consum din ultima perioadă, se recomandă informarea furnizorului cu privire la nelămuririle avute asupra facturii. În termen de 15 zile, furnizorul are obligația să transmită o explicație cu privire la factura contestată, iar, în cazul în care se constată o eroare în factură, aceasta nu trebuie achitată, urmând să fie stornată și emisă o altă factură. În cazul în care factura este una corectă, aceasta trebuie achitată.