Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii

Liderii coaliției ar fi căzut de acord privind plata facturilor de energie electrică în funcție de consumul din luna curentă, nu de estimarea de consum din ultimii ani, potrivit unor surse guvernamentale.

23 sept. 2022, 23:28
Facturile la energie vor avea un nou mod de calcul. Ce decizie a luat coaliţia de guvernare şi cât vor plăti românii

PNL se opusese iniţial propunerii venite din partea PSD, dar după discuţii cu mai mulţi specialişti şi-a reconsiderat poziţia şi pare să fie de acord cu soluţia social-democraţilor cu privire la calculul facturilor de energie.

După discuțiile pe care le-au avut cu specialiştii în domeniu, liberalii au ajuns la concluzia că într-adevăr poate fi pus în practică algoritmul de calcul al consumului de energie electrică la preţul lunii curente şi nu la cel din 2021, aşa cum predeve în momentul de faţă Ordonanţa de Urgenţă 27.

„Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, da declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, potrivit Mediafax.

Poziția lui Stroe vine după ce social-democrații au anunțat că depun un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la 2021.

Citeşte şi: EXCLUSIV Victor Ponta propune strategia pentru creşterea pensiilor şi salariilor: „Să inverseze, să dea mai mult celor cu pensii şi salarii mai mici şi mai puţin celor cu venituri mai mari. Nu există că nu te lasă Bruxelles-ul!”

„PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, potrivit unui comunicat de presă.

PSD arată că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.

Citeşte şi: Premierul Nicolae Ciucă: Încă două jaloane din PNNR atinse de Guvernul României!