Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba numele de familie sau prenumele. De ce acte ai nevoie pentru această procedură

Cum trebuie să procedezi dacă vrei să-ți modifici numele de familie sau prenumele. De ce acte ai nevoie pentur acest demers.

01 iul. 2023, 21:22
Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba numele de familie sau prenumele. De ce acte ai nevoie pentru această procedură

Dacă te-ai gândit vreodată să-ți schimbi numele sau prenumele din diferite motive, trebuie să știi că acest lucru este posobil, având nevoie doar de câteva documente. Demersul poate părea complicat, dar nu presupune atât de multă birocrație precum se poate crede.

Când vrei să faci o astfel de modificare importantă, motivul trebuie să fie unul întemeiat. Documentle trebuie să fie depuse la instituțiile care au legătur cu evidența populației și este bine de știut că nu îți poți schimba identitatea cu nume ridicole sau vulgare.

Potrivit OG nr. 41/2003, printre motivele care pot determina o persoană să își dorească alt nume pot fi:

  • o eroare a autorităților referitoare la notarea numelui pe actul de identitate;
  • numele este unul indecent sau nepotrivit unui om;
  • numele are mai multe cuvinte;
  • pentru profesie;
  • în cazul căsătoriei sau în cazul unui divorț pentru revenirea la numele anterior.

Citește și: Cum să alegi numele de botez al copilului. Sfaturi utile pentru viitorii părinți

Totodată, în cazul adopției se poate cere autorităților modificarea numelui. De exemplu, dacă părinții adoptivi au luat un copil din plasament și vor să le ducă mai departe numele de familie, aceștia sunt nevoiți să se deplaseze la organele abilitate, potrivit universuljuridic.ro.

În baza ordonanței menționată mai sus, pentru motivele enumerate puteți merge la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, aflat în apropiere de domiciliul dumneavoastră, unde veți depune o cerere prin care să argumentați în scris și cu documente doveditoare cele solicitate.

Dacă domiciliul este peste hotare, trebuie să depuneți o cerere la primăria ultimului domiciliu dinainte de a pleca în străinătate.

Acte necesare:

  • copii legalizate ale certificatelor de căsătorie, dacă există;
  • consimțământul celuilalt soț;
  • un exemplar al Monitorului Oficial al României;
  • certificatele de cazier judiciar și cazier fiscal al solicitantului sau o copie de pe decizia de aprobare a autorității tutelare.

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 323/2003, cererea de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui pe cale administrativă se depune la primăria locului de domiciliu, pentru cetăţenii români sau apatrizii cu domiciliul în România ori la primăria ultimului loc de domiciliu avut în ţară, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate”, 

conform depcs.ro.

Citește și: Primarul Aradului, huiduit după ce a confundat numele formației Cargo cu firma Cargus

Totodată, puteți manifesta opoziție față de schimbarea numelui, dacă v-ați răzgândit, în termen de 39 de zile de la depunerea cererii și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. În acest caz, va trebui să vă deplasați la un serviciu de evidență a populației.

După ce ați depus cererea de opoziție, veți primi un răspuns în termen de 60 de zile. Aprobarea se face de către președintele Consiliului Județean sau de către primarul localității din care faceți parte sau unde ați făcut solicitarea.