Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen

Copiii aflaţi în faţa examenelor resimt un nivel crescut de stres, iar părinţii i-ar putea ajuta să diminueze această cantitate de stres dacă ar şti ce să le spună.

24 iun. 2021, 12:21
Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen

Ce trebuie să-i spui unui copil înainte de examen. Scriitoarea și jurnalista Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută sub numele de ”Prințesa urbană”, a abordat pe blogul ei o problemă extrem de importantă pentru elevii care trec în această perioadă prin examenele de capacitate.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un copil aflat în pragul examenelor este faptul că nu i se va întâmpla nimic rău dacă ia note mici sau medii la examene, că viaţa lui nu depinde de aceste examene şi că e la fel de valoros chiar dacă nu ia 10, spune celebra bloggeriţă în articolul Nota de la Capacitate nu este egală cu cine eşti tu

Acum un an am vorbit prima oară unui grup mare de copii de 14 ani. În aceeași zi povesteam prin mesaje private cu un tânăr de 18 ani, vorbeam despre relații, examene, Luca e un copil foarte fain și prezent în viața lui. I-am spus că urmează să am o întâlnire online cu adolescenți și el s-a oferit să-și întrebe colegii de clasă ce le-ar transmite celor cu patru ani mai tineri, dacă ar putea.

Citeste si Învăţămantul online are efectul vacanţei de vară asupra elevilor. Aceştia nu progresează, susţin studiile Universităţii Goethe

Am primit o listă atât de frumoasă! Cât de mult mi-ar fi plăcut să-mi spună și mie cineva la 14 ani toate astea! Cât de mult m-am stresat din cauza tezelor, mi se părea că viața mea o să se sfârșească dacă iau mai puțin de 9. Nu dormeam bine, nu puteam mânca, nu-mi pria nimic, corpul meu reacționa cum putea, bietul, cu dureri de burtă, acnee, migrene.

De multe ori nu luam note mari nu pentru că nu era pregătită, ci pentru că eram prea stresată. Mama mă încuraja cum putea, dar profesorii puneau multă presiune, prezentau examenele astea ca pe ceva de viață și de moarte. 

Ce mult mi-ar fi plăcut să știu că nu mi se va întâmpla nimic rău dacă iau note mijlocii la teze! Că nu voi fi o ratată dacă nu voi învăța pe de rost și al cinzecilea comentariu.

Ce mult mi-ar fi plăcut să-mi spună un adult că viața mea nu depinde de examenele astea, că sunt bună și prețioasă și dacă iau sub 10, că n-o să-mi pierd prietenii, familia, drumul din cauza asta.

Tot stresul acesta, presiunea, frica copiilor de teste, lipsa de conectare cu membrii familiei, care uită că mai importantă decât orice notă e relația dintre ei, nu fac bine pe termen scurt, mediu, lung nici nu mai zic.

Succesul e mai degrabă despre a ști să te evaluezi corect, a fi tot mai bun la ce ești bun în mod natural, a observa oportunitățile, a putea dezvolta relații funcționale, dacă nu chiar frumoase și a avea un dram de noroc”, scrie Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Citeste si Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: „Insistenţa cu care USR-PLUS cere educaţie sexuală în şcoli denotă dorinţa de hipersexualizare a tinerilor”