Învăţămantul online are efectul vacanţei de vară asupra elevilor. Aceştia nu progresează, susţin studiile Universităţii Goethe

Un studiu al Universităţii Goethe din Frankfurt a ajuns la concluzia că învăţământul online, o obligaţie pentru mulţi elevi în timpul pandemiei, produce sub aspect educaţional un efect similar vacanţei de vară, iar randamentul şi competenţele elevilor nu progresează prin această metodă de studiu.

21 iun. 2021, 21:53
Învăţămantul online are efectul vacanţei de vară asupra elevilor. Aceştia nu progresează, susţin studiile Universităţii Goethe

„Evoluţia medie a competenţelor în perioada închiderii şcolilor din primăvara anului 2020 se caracterizează prin stagnare, cu tendinţa de diminuare” a acestora, afirmă Andreas Frey, profesor de psihologie pedagogică, cu referire la învăţămantul online. ”Efectul este similar vacanţelor de vară„, rezumă studiul Universităţii Goethe.

Studiul, despre care au scris mai multe mass-media germane, relevă o scădere mai pronunţată a competenţelor educaţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor proveniţi din familii vulnerabile din punct de vedere social. „Diviziunea între săraci şi bogaţi s-a adâncit şi mai mult în timpul primelor închideri ale şcolilor din cauza pandemiei„, remarcă în acest sens Andreas Frey, citat de Agerpres.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu anunţă prelungirea anului şcolar din 2022: „Învăţământul online a generat pierderi şi este nevoie de timp ca să fie recuperate”

Cercetarea a fost întocmită pe baza unor date din întreaga lume referitoare la evoluţia pregătirii elevilor în perioadele în care pandemia COVID-19 a impus închiderea şcolilor şi trecerea la învăţământul online.

În toamnă, potrivit unui studiu realizat de Wisemetry Research, două treimi din părinţi spuneau că învăţământul online este sub aşteptările lor. Astfel s-a aflat că 76% din părinţii care au copii cu vârsta între 7 şi 17 ani sunt îngrijoraţi de efectul negativ pe care folosirea îndelungată a electronicelor l-ar putea avea asupra copiilor. De asemenea, a reieşit faptul că femeile se implică mai mult decât bărbaţii în îngrijirea şi educaţia copiilor.

49% din respondenţii care au copii cu vârsta mai mică de 18 ani declară că cei doi părinţi se implică în mod egal în îngrijirea şi educaţia acestora, iar 46% spun că mama copiilor este cea care se implică mai mult. Doar 5% sunt de părere că tatăl îşi dedică mai mult timp îngrijirii şi supravegherii copiilor.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu anunţă schimbări în noul an şcolar. Ce se întâmplă cu orele online

Aproape două treimi dintre părinţi evaluează sistemul online prin care copilul lor învaţă ca fiind sub aşteptările lor 34% dintre părinţii care au copii de vârstă şcolară consideră metoda online este sub aşteptările lor, în timp ce 26% apreciază că este mult sub aşteptările lor. Doar 16% sunt de părere că sistemul online de predare este puţin sau mult peste ceea ce anticipau. Mai mult de jumătate dintre părinţii intervievaţi spun că perioada din zi în care copilul lor învaţă online este foarte stresantă pentru ei, iar femeile se regăsesc în mai mare măsură în această afirmaţie decât bărbaţii. Întrebaţi de ce ar avea nevoie pentru a le uşura efortul depus pentru educaţia creşterea copilului lor, cei mai mulţi părinţi (peste 40%) au declarat că ar dori ca şcolile să fie deschise şi în situaţii de criză.