Ce trebuie să mănânci ca să ai cel mai frumos păr

Părul sănătos şi frumos are nevoie în primul rând de proteine. În al doilea rând, trebuie să aibă o secreţie de sebum echilibrată, iar în al treilea rând, trebuie ţinută seama şi de vârstă, cu toate particularităţile ei.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 19:49
Ce trebuie să mănânci ca să ai cel mai frumos păr

Ca regulă generală, părul frumos şi sănătos se obţine de la interior către exterior, iar zicala „spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun cine eşti” funcţionează şi în cazul părului, cu amendamentul „spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce păr vei avea!”.

Sfatul vine repede de la specialişti, care au făcut o listă de zece alimente esenţiale pentru păr.

1. Morcovii sunt surse ideale de Vitamina A, ce asigură nu numai sănătatea scalpului, ci şi pe cea a ochilor. La rândul lui, un scalp sănătos asigură un fir de păr puternic şi strălucitor. Morcovii se pot consuma ca atare, pe post de gustare sau amestecaţi ca ingrediente în diferite salate.

2. Lactatele, în special cele cu conţinut redus de grăsime, sunt surse ideale de Calciu, mineral foarte important pentru creşterea părului. Produsele lactate conţin şi cazeină, o altă sursă bună de proteine pentru firul de păr.

3. Stridiile sunt „rezervoare” nepreţuite de Zinc, cunoscut ca fiind un antioxidant foarte puternic.Dacă stridiile nu fac parte regulat din meniul dumneavoastră, le puteţi înlocui cu nuci, seminţe şi alte oleaginoase care conţin zinc. De asemenea, o sursă bună de zinc este şi carnea de vită şi cea de miel.

4. Cerealele integrale sunt bune pentru păr, acestea conţinând Zinc, Fier şi vitamine din grupul B.

5. Ouăle, indiferent de felul în care sunt preparate, sunt surse foarte bune de proteine. ideal este oul fiert moale, timp de 3 minute.Ouăle mai conţin Biotină şi Vitamina B12, recunoscute ca fiind unele dintre „aliatele” frumuseţii.

6. Carnea de pui şi cea de curcan sunt surse bogate de proteine. Carenţele de proteine se „traduc” printr-un fir de păr tern, subţire, care se poate rupe cu uşurinţă. Carnea de pasăre este şi o sursă bogată de fier, benefică pentru întregul organism.

7. Nucile şi seminţele, în general, dau strălucirev firului de păr. Nucile de Brazilia sunt surse bogate de Seleniu, care asigură sănătatea scalpului, iar nucile obişnuite conţin acid alfa-linoleic, ăi acizi graşi de tip omega-3, care asigură sănătatea firului de păr. Surse foarte bune de Zinc sunt nucile pecan, migdalele şi alunele caju.

8. Legumele ca fasolea roşie, lintea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia care asigură un păr frumos şi sănătos. Acestea conţin proteine esenţiale pentru creşterea părului şi sunt surse bune de Fier, Zinc şi biotină.

9. Spanacul şi brocoli sunt surse excelente de vitamine A şi C, de care organismul are nevoie pentru a produce sebum. această substanţă uleioasă pe care o produsă de foliculii piloşi este cel mai bun balsam natural pentru păr.

10. Somonul este, de departe, cel mai bun ingredient al frumuseţii părului. Prin conţinutul său bogat în acizi Omega-3 şi proteine de foarte bună calitate, somonul conţine de asemenea şi alte ingredinte pentru frumuseţea şi sănătatea firului de păr, cum sunt Vitamina B-12 şi fier.