Ce trebuie să știe persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi. Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă: „Trauma emoţională nu poate fi cuantificată în bani”

Nu mai este necesar să vorbim despre efectele negative ale fumatului, deoarece acestea sunt deja extrem de cunoscute. Totuși, Beatrice Mahler a vorbit despre ce ar trebui să facă, în mod obligatoriu, persoanele care fumează.

19 sept. 2023, 09:35
Ce trebuie să știe persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi. Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă: „Trauma emoţională nu poate fi cuantificată în bani”
Ce trebuie să știe persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi. Beatrice Mahler trage un semnal de alarmă: „Trauma emoţională nu poate fi cuantificată în bani”

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a subliniat că este extrem de important ca persoanele care fumează un pachet de țigări pe zi să ia în considerare efectuarea unei scanări cu Computerul Tomograf la spital, mai ales dacă au obiceiul de a fuma de mai bine de 20 de ani. Acest lucru ar trebui făcut în scopul prevenirii eventualelor probleme de sănătate.

Citește și: EU Reporter: Prejudecățile instituționale UE ar putea sabota eforturile de stopare a fumatului

„La Marius Nasta sunt foarte mulţi pacienţi care ajung cu cancer pulmonar sau cu metastaze pulmonare ale unui cancer care e, de fapt, un cancer la distanţă şi de care pacientul respectiv nu ştia şi sunt depistate metastazele, apoi căutăm care este sursa primară. E un fenomen extrem de grav această depistare tardivă a cancerului şi dacă vorbim de cancerul pulmonar, lucrurile sunt destul de complexe, pentru că plămânul nu are receptor de durere şi practic orice creşte în plămân, dincolo de simptomatologia care e pusă în seama fumatului, adică o tuse care poate fi cel mult iritativă sau nu poate să lipsească deloc, persoana respectivă nu are simptome”, a declarat Beatrice Mahler, la Medika TV.

Doctorul pneumolog a mai explicat că persoanele care fumează de peste 20 de ani ar trebui să vină la spital pentru analize.

„Este extrem de important să ne îndreptăm căutările sau direcţia de căutare către programe de screening, să îi facem să înţeleagă că orice persoană care fumează de mai mult de 20 de ani un pachet de ţigări pe zi trebuie la peste 20 de ani şi, mai ales dacă are mai mult de 55 de ani, să îşi facă un examen CT de torace”, a adăugat Mahler.

Ea a mai precizat că, deși costurile unui examen CT pentru screening sunt importante, trebuie luată în calcul în primul rând suferința pe care oamenii o resimt ulterior dacă se îmbolnăvesc, precum și costurile care sunt mult mai mari.

„Atunci când vorbim de astfel de programe de screening, nu cred că trebuie să vorbim de relaţia cost-eficienţă sau pe termen scurt, ar trebui să ne gândim la programe de cost-eficienţă pe termen lung pentru că trauma emoţională, care nu poate fi cuantificată în bani, costul tratamentului oncologic, al radioterapiei, al tratamentului chirurgical, al consilierii psihologice, nu doar pentru pacienţi, ci şi pentru familie, cumulate şi calculate în ani înseamnă mult mai mulţi bani decât un CT făcut la o parte a populaţiei care folosește acest tip de obicei”, a mai spus Beatrice Mahler.

Citește și: Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul – grup de sănătate publică din Marea Britanie