Ce trebuie să ştii dacă mergi în vacanţă. Medicul pediatru Mihai Craiu: „80% dintre copii au luat coronavirus de la părinţi”

Medicul pediatru Mihai Craiu făcut, pentru TVR, câteva recomandări pentru vacanţă, listând şi un set de remedii necesare. Mesajul a fost distribuit zilele trecute pe Facebook de Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 16:01
Ce trebuie să ştii dacă mergi în vacanţă. Medicul pediatru Mihai Craiu: „80% dintre copii au luat coronavirus de la părinţi”

Trebuie să avem grijă la igiena alimentației. Trebuie să spălăm totul, că sunt fructe proaspete, că sunt alte produse alimentare, trebuie să avem grijă la prepararea termică și la păstrarea lor în frigider. Trebuie să avem în vacanță întotdeauna o mică trusă de urgență, care poate fi făcută cu ajutorul medicului de familie, sau, din experiență, folosind câteva antitermice, câțiva plasturi, un dezinfectant, un analgezic obișnuit, un pic de fașă.

În ceea ce privește bolile acute, e bine să ne ferim de aglomerații. De ce? Pentru că nu numai coronavirusul poate fi luat din spații foarte aglomerate și închise. Putem foarte bine la piscină să achiziționăm infecții cu transmitere pe cale orală. Într-o piscină în care stăm foarte aglomerați putem lua orice – începând de la hepatită A și terminând cu enterocolite acute, cu adenovirus sau norovirus.

BILANŢ coronavirus 27 iulie România. 1.104 cazuri noi de COVID-19 din 7.574 de teste. 353 de pacienţi sunt internaţi la ATI

Cei mici sunt la mare risc de insolație. Cu cât e mai mic copilul, cu atât e mai mare riscul. Și riscul există chiar dacă stă copilul sub umbrela de soare. De aceea, copiii foarte mici trebuie să poarte pălărie pe cap și trebuie dați cu o cremă de protecție solară în mod periodic, mai ales dacă intră în piscină sau în apă.

Trebuie să avem grijă și de noi, părinții. Întrucât 80% dintre infecțiile cu noul coronavirus ale copiilor au fost luate de la părinți„, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

Remedii necesare pentru plecarea în vacanță

Cred că ar trebui să se teamă și de ceilalți microbi, care nu și-au luat vacanță de teama coronavirusului, sau, în fine, de situația aceasta specială în care ne aflăm, și ar trebui să aibă 5 categorii de soluții, de remedii, pentru o plecare în vacanță.

În afară de anti-termice (…), aș sugera părinților să aibă un antialergic, cel puțin unul de aplicat pe piele, sub formă de cremă (…) pentru că, din păcate, în vacanță, copiii sunt expuși la diverse mușcături sau bagă mâna în zone care îi pot irita sau pot să producă fenomene urticariene locale.

Ar trebui să existe, de asemenea, niște săruri de rehidratare pentru că, din păcate, uneori, copiii care mănâncă lucruri insuficient preparate termic sau ținute în mod impropriu în galantar, la căldură, fac vărsături și diaree. Aici, pentru a evita spitalul, pot fi folosite faimoasele acadele cu săruri de rehidratare, care se pun în congelator și care sunt chiar plăcute de către copii, mai ales de cei care varsă și nu pot să înghită sărurile convenționale (…)

Trebuie să existe dezinfectantul de mâini sau spray-ul alcoolizat, care e absolut necesar oriunde am merge, nu numai la piscină”, mai precizează medicul.


loading...