Ce trebuie să ştii dacă vrei să te bronzezi

Bronz fără riscuri? Da, este posibil, însă doar dacă respecţi cu stricteţe recomandările medicilor. Sfaturile noastre te vor ajuta te bronzezi fără ca pielea ta să aibă de suferit.

RomaniaTV.net
30 iun. 2017, 06:36
Ce trebuie să ştii dacă vrei să te bronzezi

Bronz sănătos nu există, spun medicii dermatologi. Şi asta pentru că bronzul este, de fapt, un act de apărare a pielii faţă de agresiunea soarelui. Cu toate acestea, putem limita efectele nocive ale soarelui, precum ridarea prematură, petele pigmentare şi cancerul cutanat, dacă ţinem cont de unele recomandări. În primul rând, cu cel puţin o lună înainte de a merge la plajă, pregăteşte-ţi pielea prin alimentaţie.

Pentru menţinerea elasticităţii pielii, ai grijă să nu-ţi lipsească din dietă acizii graşi graşi Omega 3 (peşte gras, nuci şi germeni de grâu). De asemenea, betacarotenul, precursor al vitaminei A (morcovi, caise) protejează pielea de radicalii liberi şi favorizează producerea de melanină, pigmentul care determină bronzul.

Nu pleca la plajă fără crema cu SPF!

Medicii ne sfătuiesc să folosim produse cu spectru larg, care ne protejează atât de razele UVA, cât şi UVB. Expune-te treptat la soare, câte o jumătate de oră în primele zile, după care creşti treptat durata. Dacă ai pielea sensibilă sau dacă ai fototip 1 sau 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi sau albaştri), foloseşte în primele zile creme cu SPF ridicat (40 sau 50+), după care le poţi utiliza pe cele cu SPF 30.

Este bine să alegi produsul cu ecran solar şi în funcţie de tipul de piele. Astfel, loţiunile sunt indicate pentru pielea uscată, iar gelurile, pentru pielea grasă. Este bine să aplici produsul cu 20 de minute înainte de a te expune la plajă şi să te ungi din nou după trei-patru ore sau imediat ce ai ieşit din apă.

Pentru corpul unui adult este nevoie de 2 mg/cm pătrat de cremă cu factor SPF, echivalentul a 6 linguriţe.

Bine de știut!

Nu folosi crema de protecţie în acelaşi timp cu produsele de machiaj. Această combinaţie scade efectul protector şi, în plus, poţi face mai uşor coşuri.

Hidratarează pielea ca să nu te „cojeşti”!

Hidratarea este esenţială oricând, însă înainte şi după expunerea la soare, aceasta este chiar obligatorie, mai ales că previne „cojirea” pielii. Cu cât te expui mai mult, cu atât pielea se va usca mai repede. Iar o piele uscată este mult mai sensibilă în faţa radiaţiilor nocive. Loţiunea hidratantă, folosită atât dimineaţa, cât şi seara, reface stratul protector al pielii, afectat de razele UV, însă, reţine, ea nu are efect protector şi nici cremele autobronzante! În plus, cu o piele hidratată, previi ridurile şi vei avea un bronz de durată.

Sfat

Foloseşte un gel de duş hidratant, nu exfoliant.

După plajă, aplică loţiuni reparatoare

Imediat după plajă, aplică pe piele produse dermatocosmetice speciale, care au efect calmant şi reparator, întârzie îmbătrânirea cutanată, îmbunătăţesc elasticitatea, reduc roşeaţa şi neutralizează agresiunile razelor UV asupra pielii. Cele mai potrivite sunt cele pe bază de apă termală, alantoină, D-panthenol (provitamina B5), aloe vera, unt de shea, sâmburi de struguri sau ulei de Macadamia.

Pont

Pentru că şi părul are de suferit din cauza soarelui, foloseşte şampoane şi măşti speciale.

De ce mai ţii cont dacă mergi la plajă

· Nu folosi epilarea cu ceară, pentru că îndepărtezi stratul superficial al pielii, adică bronzul. Te poţi epila cu lama.

· Evită băile fierbinţi şi foloseşte geluşi de duş hidratante.

· Dacă ai reacţii alergice la cosmetice, evită-le produsele fotoprotectoare care conţin acid paraaminobenzoic sau parfum.

· Nu te parfuma când te expui la soare, pentru că te poţi alege cu pete pigmentare.

Află cât de nociv este solarul pentru organism pe clicksanatate.ro.