Ce trebuie să ştii despre naşterea prin cezariană

Nasterea prin cezariana presupune o incizie chirurgicala in abdomen si uter care permite bebelusului (sau bebelusilor) sa vina pe lume in conditii de siguranta, atunci cand nasterea vaginala nu este considerata sigura.

22 ian. 2016, 21:02
Ce trebuie să ştii despre naşterea prin cezariană

In Romania, nasterea prin cezariana a luat o amploare destul de mare, procentul interventiilor chirurgicale fiind mult mai mare in orase decat in provincie. Bucurestiul se afla in topul nasterilor prin cezariana, 70% dintre nasteri fiind cezariane, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un procent maxim de 10-15% de interventii chirurgicaleCand este necesara cezariana?

Nasterea prin cezariana este recomandata in urmatoarele cazuri:

– placenta previa

– pozitia necorespunzatoare a bebelusului

– stres fetal

– sarcina multipla

– alte complicatii materne sau fetale.

Medicul va hotari daca este nevoie sau nu de cezariana si fie o programeaza, fie va lua aceasta decizie daca va constata ca nasterea vaginala nu mai este o optiune sigura.

Recuperarea dupa nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana este o interventie chirurgicala, deci recuperarea poate fi mai lunga decat nasterea vaginala. Incizia poate fi dureroasa si multe femei au declarat ca primii pasi de dupa operatie au fost foarte inconfortabili. Medicul poate recomanda diverse medicamente pentru reducerea durerii. Chiar daca mersul poate fi dureros dupa interventia chirurgicala, el contribuie la grabirea vindecarii. In primele saptamani de dupa nastere nu este recomandat sa ridici obiecte mai grele decat greutatea copilului. Dupa cateva zile, vei fi chemata ca sa se indeparteze firele sau copcile.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro