Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Transpiraţia este un fenomen perfect normal, însă pentru mulţi oameni activitatea glandelor sudoripare poate fi excesivă, ceea ce duce la disconfort.
Marilena Vili
09 iun. 2013, 05:03
Ce trebuie să ştii despre TRANSPIRAŢIA EXCESIVĂ şi ANTIPERSPIRANT. Sfaturi de la dermatolog

Chiar dacă vara este abia la început din punct de vedere calendaristic şi România este încă sub „asediul” ploilor, zilele toride nu sunt tocmai departe. Şi pentru că an de an avem de a face cu temperaturi tot mai ridicate, este bine să ştim cum să combatem transpiraţia care ne poate face să ne simţim atât de inconfortabil.

Ce este transpiraţia şi când trebuie să ne îngrijoreze aceasta

Transpiraţia este un lichid sărat, transparent, produs de glandele noastre sudoripare pentru a regla temperatura corpului uman. Aceste glande acoperă aproape toată suprafaţa organismului, mai puţin buzele, areolele mamare sau organele genitale externe”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog Sebastian Pop.

În ceea ce priveşte transpiraţia excesivă a palmelor şi tălpilor, medicul a explicat: „De regulă activitatea glandelor sudoripare de pe suprafaţa palmelor, a plantelor (talpa piciorului n.r.) sau în zona axilară este mai crescută şi creşte mai ales în timpul activităţilor sportive sau în cazul unei activităţi emoţionale intense. Există situaţii în care transpiraţia poate fi excesivă fără a avea o semnificaţie patologică. Hipersudoraţia apare şi în situaţia în care există oscilaţii ale unor hormoni, precum în menopauză sau a hiperactivităţii sistemului nervos simpatic, în hipertiroidie sau alte boli metabolice precum diabetul. Acesta este şi motivul pentru care, în situaţia în care o persoană constată că transpiră excesiv, va trebui în primul rând să consulte un medic„.

Adesea, mulţi oameni se plâng de transpiraţie excesivă în timpul somnului. Potrivit medicului dermatolog, acest lucru nu reprezintă un semn de îngrijorare.

În general în timpul somnului există o activitate crescută a sistemului nervos simpatic şi persoanele pot transpira excesiv fără nicio semnificaţie patologică„, subliniază Sebastian Pop.

Tratamente împotriva transpiraţiei excesive

Tratamentele împotriva transpiraţiei variază în funcţie de zona care transpiră mai abundent şi de cauzele care provoacă hipersudoraţia. Acestea pot merge de la tratamente cu soluţii ce conţin aluminiu, la iontoforeză şi chiar la intervenţii chirurgicale. Cea mai eficientă metodă este, însă, infiltrarea cu botox.

În momentul în care medicul exclude o suferinţă hormonală sau o boală care să necesite un tratament medicamentos sau chiar chirurgical, tratamentele se vor face în funcţie de zonele unde această transpiraţie excesivă sau hiperhidroză este deranjantă. De regulă se tratează zona axilară, palmele şi plantele. Tratamentele includ aplicarea de soluţii locale ce conţin aluminiu, iontoforeză pentru palme şi plante, intervenţii chirurgicale care să blocheze hiperactivitatea sistemului nervos. Cea mai eficientă metodă de a trata hiperhidroza în zona axilară, a palmelor şi a plantelor este infiltrarea cu botox, substanţă care nu are efecte sistemice şi blochează activitatea nervoasă la nivelul glandelor sudoripare, fără a afecta transpiraţia în celelalte zone ale corpului. Este un tratament care se face uşor şi care se repetă o dată sau de 2 ori pe an”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul dermatolog.

„Remedii naturale (împotriva transpiraţiei n.r) nu există, dar un consum redus de substanţe precum cafea sau băuturi energizante şi a mâncărurilor extrem de condimentate, previn o transpiraţie excesivă”, adaugă medicul.

Cum ne alegem antiperspirantul şi cât de sănătos sau dăunător este acesta

Potrivit dermatologului Sebastian Pop, „antiperspirantele pot cauza dermatite de contact la persoanele predispuse (alergice), iar dacă nu conţin clorhidrat de aluminiu nu sunt întotdeauna foarte eficiente. S-a vehiculat ipoteza că aluminiul poate fi dăunător sau chiar cancerigen, dar această ipoteză nu este susţinută de Agenţia Americană pentru Medicamente şi Alimente „FDA”, iar până în prezent nu au existat cazuri de cancer sau cancer mamar cauzate de folosirea în exces a deodorantelor”.

Antiperspirantul trebuie să aibă un ph acid 5.5 pentru a nu dăuna pielii. În plus, dacă acesta conţine clorhidrat de aluminiu va fi mai eficient.

Ca şi orice substanţă aplicată pe piele ar trebui să aibă un ph acid, aproximativ 5.5, pentru a nu dăuna barierei acide de la suprafaţa pielii, să conţină cât mai puţine parfumuri şi să hidrateze suprafaţa pielii. Clorhidratul de aluminiu asigură o eficienţă crescută a deodorantului. Dacă ne ştim alergici la anumite substanţe e bine să citim întotdeauna ce conţine antiperspirantul, pentru a evita dermatite de contact”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul Sebastian Pop.

Un moment bun de a aplica antiperspirantul este după duş/baie şi în mod special înainte de activităţi sportive sau emoţionale intense sau când temperaturile sunt ridicate.

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce trebuie să pui în ghiveciul cu aloe vera pentru ca planta să nu se usuce. Așa va fi sănătoasă tot anul
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
Playtech.ro
Urgie în România! Toţi aşteptau să revină canicula, dar vremea rea pune stăpânire peste ţară
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Veste mare pentru șoferi. Se reduce aglomerația pe Valea Prahovei
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Ultima oră! Cutremur în România, în această dimineață. Cât de puternic a fost
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 2 stele din Costinești. Ireal cum arătau camerele și ce a găsit șeful ANPC în baie
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Zi de doliu! Am pierdut cel mai iubit actor. Nu se va mai naște cineva ca el: Un geniu blând, frumos și jucăuș
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Anunț privind recalcularea pensiilor! Ministrul Muncii, Florin Manole, a confirmat! Se iau în considerare noi venituri
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Spor de femeie și de nesimțire: cum a devenit SAPE exemplul perfect al imposturii bugetare