CE: Una dintre principalele provocări pentru România este accelerarea ritmului reformelor structurale

Comisia Europeană consideră că principalele provocări cu care se va confrunta România sunt accelerarea ritmului reformelor structurale pentru a îmbunătăți competitivitatea și a extinde creșterea, formarea capacităților de cercetare publică pentru a dezvolta noi surse de creștere prin cercetare și inovare pe termen mediu și utilizarea mai bună a fondurilor structurale pentru a crește investițiile, inovația și gradul de ocupare.
Alina Costache
26 feb. 2015, 18:03
CE: Una dintre principalele provocări pentru România este accelerarea ritmului reformelor structurale

În Raportul de țară pe 2015 pentru România, publicat joi, Comisia Europeană salută progresele realizate de țară în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, eliminarea creditelor neperformante și liberalizarea prețurilor la gaze, dar atrage atenția că numeroase reforme privind privatizările, restructurarea companiilor de stat, guvernanța companiilor de stat și pensiile au stagnat.

‘Deficitul pe 2014 este în linie cu obiectivele programului, bugetul pe 2015 prevede un deficit structural de 1% din PIB, procesul de curățare a creditelor neperformante progresează iar liberalizarea prețurilor la gaze pentru consumatorii non-casnici va intra în vigoare din 2015. Cu toate acestea, diferite reforme au stagnat, inclusiv privatizările, restructurarea companiilor de stat, modificarea legislației privind „covered bonds” (obligațiuni ipotecare — n.r.), înființarea de tribunale specializate pentru cazuri care privesc termenii contractuali incorecți, transparență în stabilirea salariului minim, egalizarea vârstei de pensionare a bărbaților și femeilor și îmbunătățirea mediului de afaceri. În plus, progresele realizate în guvernanța companiilor de stat sunt în pericol, iar precedentele reforme ale pensiilor sunt amenințate de reintroducerea ‘pensiilor speciale’. Au fost progrese limitate în simplificarea politicilor destinate eficienței energetice, integrării rețelelor energetice transfrontaliere iar liberalizarea prețurilor energetice pentru gospodării a fost amânată’, se arată în documentul citat.

Potrivit CE, în sectorul financiar stabilitatea a fost păstrată dar rămân în continuare vulnerabilități interne și externe. Băncile rămân vulnerabile la evoluțiile negative din zona euro.

Pe de altă parte, Comisia Europeană atrage atenția asupra faptului că politica fiscală este mai degrabă instabilă iar frecventele modificări ale sistemului de taxe contribuie la instabilitatea mediului de afaceri.

Comisia Europeană (CE) a decis miercuri să demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice. În total, 16 țări europene au deschisă procedura de dezechilibru macroeconomic, în diferite faze. În urma deciziei Comisiei Europene, România a fost plasată în faza a doua din cele cele șase ale procedurii de dezechilibru macroeconomic.

Comisia va prezenta recomandările sale Consiliului European și se așteaptă să fie discutate la reuniunea miniștrilor Ecofin din luna martie. Tot în luna martie, Comisia va organiza o nouă rundă de întâlniri bilaterale cu statele membre pentru a le oferi oportunitatea să discute rapoartele de țară. Până la mijlocul lunii aprilie se așteaptă ca statele membre să-și prezinte noile programe naționale de reformă și noile programe de stabilitate sau convergență. Pe baza acestor informații, Comisia va prezenta în luna mai noile recomandări specifice pentru fiecare țară cu privire la cele mai importante priorități care trebuie abordate.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești