Ce variante are Klaus Iohannis după decizia CCR privind revocarea şefei DNA. Explicaţia judecătorului Cristi Danileţ

Publicat: Joi, 31 Mai 2018 11:45 // Actualizat: Joi, 31 Mai 2018 11:45 // Sursa: romaniatv.net

"CCR a pronunțat o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului Justiţiei asupra procurorilor. Ținânt cont și de o altă decizie de acum două luni a CCR, pot spune că ministrul justiției a devenit șeful procurorilor", susţine judecătorul Cristi Danileţ într-o postare pe blogul lui, unde explică şi ce ar putea face Klaus Iohannis în continuare după decizia judecătorilor CCR. 

La ce se referă Decizia CCR din 30 mai 2018?

Ministrul Justiției ceruse revocarea procurorului-șef al DNA pe motive manageriale. CSM a avizat negativ această solicitare, considerând că argumentele invocate nu se susțin. Președintele României a respins propunerea pe motiv că motivele invocate nu impun revocarea. Guvernul a contestat decizia șefului statului, iar CCR a decis pe 30 mai că solicitarea ministrului nu putea fi cenzurată de Președintele statului decât dacă nu s-ar respectat procedura legală de revocare, nicidecum pentru că el a considerat că nu ar fi suficiente motive de revocare; în final, CCR îl obligă pe Președinte să revoce procurorul-șef al DNA.

 

Care e argumentul constituțional folosit de CCR în decizia sa?

Constituția nu reglementează cine anume numește și revocă înalții procurori. În mod surprinzător, CCR folosește însă un text constituțional care se referă la orice procuror. Este vorba de art. 132 alin. (1) din Constituție care spune că „procurorii își desfășoară activitaea sub autoritatea ministrului justiției". Dar acesta nu privește, încă o dată spun, funcțiile de conducere din parchete. Acestea din urmă sunt reglementate prin legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

 

Care e aspectul de noutate în decizia CCR?

Acum două luni CCR a decis că ministrul joacă un rol important în numirea înalților procurori. Atunci a spus că nu e nicio problemă dacă Parlamentul reduce la o singură dată posibilitatea Președintelui țării de a refuza să accepte propunerea venită de la ministru pentru o persoană care să ocupe o astfel de poziție. CCR a arătat atunci că ministrul joacă un rol esențial în numirea înalților procurori.

Acum, practic CCR a spus același lucru cu privire la procedura de revocare. Dar subliniez că aici nu există posibilitatea Președintelui de a respinge – chiar și o singură dată – propunerea venită de la ministru.

Prin urmare: CSM și Președintele țării nu mai au de acum niciun rost în procedura de revocare. Oricum avizul CSM era până acum doar consultativ, dar totuși era important pentru că numai el putea face o evaluare a activității manageriale a oricărui magistrat din România, întrucât toate datele despre carieră respectivului și a instituției unde funcționează sunt păstrate exclusiv de către CSM. Dar de acum, practic, Președintele statului este redus sub rolul unui primar de comună: el va trebui să facă ceea ce îi spune ministrul chiar dacă este vorba de un înalt procuror din România.

Care e semnificația acestei decizii?

Fiecare procuror depinde, pe scară ierarhică, de procurorul care îi este șef. Astfel, din treaptă în treaptă, se ajunge la procurorul general, șeful DNA și șeful DIICOT. Dar cu privire la aceștia CCR tocmai a decis că ei pot fi numiți și revocați când vrea ministrul justiției, motivele găsite de el fiind imposibil de cenzurat. Prin urmare, se recunoaște că toți procurorii depind de politic. Iar asta.... este constituțional.

 

De ce este important cine conduce procurorii?

Un procuror care știe că a lui carieră depinde de un ministru nu va îndrăzni să ancheteze politicieni de aceeași culoare politică cu ministrul. Asta a fost situația în România până în anul 2004.

Judecătorii au toată legitimitatea să fie preocupați de statutul procurorilor, pentru că până și un judecător poate fi pus sub anchetă penală de către un procuror. Și dacă procurorul este subordonat politicului, anchetarea judecătorului ar avea o miză politică. Știind că poate fi cercetat politic pentru soluțiile sale, nici un judecător nu va îndrăzni să condamne vreun politician din partidul ministrului care este găsit vinovat de comiterea unei infracțiuni. La nivel teoretic, justiția încetează când judecătorilor le este frică și politicienii de la putere sunt deasupra legii.

 

Poate fi contestată decizia CCR din 30 mai 2018?

Decizia CCR urmează a fi motivată pe larg și ea se va publica în Monitorul Oficial. Ea nu poate fi atacată de nimeni și nicăieri. Din momentul publicării ea devine obligatorie pentru toată lumea.

 

Ce va face Președintele statului în actuala procedură de revocare a șefului DNA?

Încă nu s-a motivat decizia CCR unde urmează să fie dezvoltată situația care a dus la această decizie. Nici nu am văzut motivele pentru care Președintele României nu a dat curs propunerii de revocare făcute de ministrul justiției cu privire la doamna Kovesi. De aceea îmi permit o concluzie tranșantă și o speculație:

a) Dacă Președintele statului își menține motivele de respingere a revocării, atunci nu are de ales: pentru a rămâne în matca constituțională el trebuie să emită decret de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Dacă nu emite decretul, poate fi acuzat de Parlament de încălcarea Constituției și suspendat din funcție pentru a decide poporul revocarea lui din această funcție. Între timp, ar fi înlocuit de președintele Senatului care ar emite imediat decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA;

b) Dacă Președintele statutului dorește, poate să își precizeze motivele de respingere a revocării, menținând doar pe cele legate de legalitate: poate să refuze în mod public și motivat revocarea procurorului șef pe motiv că ministrul justiției nu ar fi respectat legea cu privire la procedura de revocare a unui înalt procuror.

 

Care sunt efectele pe viitor ale deciziei CCR din 30 mai 2018?

CCR spune acum că procurorul-șef DNA poate fi revocat de ministrul justiției. Aceeași decizie va fi valabilă și pentru procurorul-șef al DIICOT și pentru Procurorul General al PICCJ. La fel, pentru adjuncții lor și șefii de secții de la aceste structuri. Așa că mă aștept la noi revocări.

Dar, mai mult, decizia CCR s-ar aplica, fără nicio îndoială, oricărui procuror din România. Cu alte cuvinte, chiar dacă legea spune că pe ceilalți procuror-șefi din România îi pune în funcții CSM în urma unui concurs, mâine ministrul poate cere ca aceste atribuții să îi fie date lui – și ar fi constituțional, spune azi CCR! Tot astfel, despre promovarea și transferarea procurorilor nu se spune nimic în Constituție (așa cum se spune în privința judecătorilor și se dau aceste atribuții în sarcina CSM), ceea ce înseamnă că oricând acestea pot fi date ministrului – și ar fi constituțional, spune azi CCR!.

loading...
8 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 mai 21:56
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
STATEA SI SE UITA DIN MASINA CUM MERG CU TANARUL SA-MI ARATE STATIA DE AUTOBUZ SI DADEA DIN CAP-DAR NICI NU SE DERANJEAZA NIMENI SA ZICA CATI ANI ARE; DE FRICA SA NU FACA OMUL VREO CONFUZIE FATALA:NO FACE;NO NAME:NO NUMBER:PE TUTUNUL YOUCON FACE RECLAMA O DOAMNA VANATA LA FATA; INTR-UN CARUT DE ROTILE ;IN PIJAMALE; INTR-O INCAPERE CU CAMERE DIN FIER GEN OSPICIU CARE CERSESTE CU MANA BAGATA PRINTRE GENUNCHI SI CU CAPUL LASAT IN JOS:
31 mai 21:32
Răspunde | Votează email 0 email
VESICESCU CODRU SOARE
SUNT SERPI MARI LG COPII IN INSULA SERPILOR SI AU LOVIT SI SERPII DAR AU ZIS CA NU SUNT ATENTA LA OASE SI LA SPATE DE AM VRUT SA MUNCESC IN LAGAR CU ACUZATII ZAMBITORI LASATI IN LIBERTATE PTR MUNCA: AM AVUT UN COLEG BRUNET MIC DE INALTIME CARE MI-A FACUT AVANSURI SI L-AM REFUZAT: NU L-AM INTREBAT CATI ANI ARE DAR NICI NU L-AM ATINS:AM MERS LANGA EL PANA LA AUTOBUZ: PAREA PLIN DE MANIERE SMCHERE:NU CRED CA ANGAJEAZA ASTIA MINORI:A ZIS CA A TBUIT SA SE ANGAJEZE DURCH::::ADICA PRINTRE REGULI::::NU CRED CA FAC ASTIA MIZERII GRETOASE ILEGALE CU MINORI IN NICIUN CAZ::::::AU FOST DATI PE POSTURILE TV DIN TOATA LUMEA CA AU ANGAJAT MINORI BRUNETI SI CA II TINE DUPA NISTE PERDELE : NU AM INTELES GESTUL ACELA CU MAINILE IN DOUA LOCURI INSA A FOST O POEZIE A UNUI DOMN CATALIN ZISU CARE SCRIA DESPRE O DOMNISOARA TRIMISA IN CARUL MARE; CARE SE DA INTR-UN CARUSEL CU MAI MULTI OAMENI SI CARE AU IMAGINI STERSE PATATE CUM ZICEA DNA CRISTINA:ERA UN DOMN CARE A SCAPAT O CUTIE DE LAPTE SI S-A SPART IN SUPERMARKET SI A SCAPAT-O CU MANA STANGA CA CEA DREAPTA ERA TAIATA: CATELUL DE AICI CAND E CNV BOLNAV SAU POATE SA-L AJUTE CU CEVA IL SCARPINA; PLANGE; IL PUPA; STA LG EL-ANGAJATORUL LA MUNCA DE LAGAR ISI BATE JOC DE SARACI-E CU TOTUL ALTCEVA-DUPA CUM AU ARATAT SI DOMNII PE CANALELE FRANCEZE;ENGLEZE;GERMANE; ITALIENE SI SPANIOLE:
31 mai 19:37
Răspunde | Votează email 0 email
KO JACKITA JASMINA VAITL
PROFETIILE MAICII VERONICA DE LA TUDOR VLADIMIRESCU SUNT VECINE CU DISPERAREA: ARE UN CLIP PE YOUTUBE: SFANTA POARTA UN BATIC MARO:
31 mai 19:17
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
LA FIRMA DAVID EISENSEHR MI-A ZIS LA TEL CA AM APLICAT PTR LB ROMANA; CA MA INREGISTREAZA PE TEL; DESI NU AM INJURAT-O; NU AM JIGNIT-O ;NU AM AMENINTAT-O; SI CA SUNT O NERUSINATA; SI COMENTAU PE STRADA-AI VAZUT- I-A TRANTIT TELEFONUL:::::
31 mai 19:14
Răspunde | Votează email 0 email
THEO WORMLAND
TOT LA MEDIAMARKT:DE M-AU LUAT CA PE O CARPA SI M-AU INCOLTIT MAI MULTI ANGAJATI SI M-AU DUS LA SEF CA PE UN FREAK DE CARE TB SA SCAPE SUB PRETEXTUL CA LI S-A FURAT UN PACHETEL PE CARE SCRIA ZUM MITNEHMEN SI CARE NU A PARASIT MAGAZINUL: A TBUIT SA MA UMILESC IN FATA LOR SA NU CHEME POLITIA CA ULTIMUL CERSETOR; CA DACA O CHEMA ERA CA SI CUM AR FI TBUIT SA:::::::SI ASA SE POARTA TOATA LUMEA IN ULTIMUL TIMP; DESI NU ERA CHIAR ASA INAINTE: IMI SCRIE PE MAILURI SA DAU EX DACA POT SA INDEPLINESC PCTELE SCRISE IN ANUNTURI SI ACUM MI-A SCRIS CA SA O CONTACTEZ DATA VIITOARE CA-MI DA VOIE ; SI SA SCRIU MEREU CA POT FACE ALTE LUCRURI ;CONFORM ANUNTULUI; DESI MINT SUNT UN LÜDER; SCRIU LUCRURI FALSE SI S-AR PUTEA SA NU-MI MAI DEA VOIE SA O CONTACTEZ:I-AM SCRIS CA DACA II FAC PROBLEME SA FACA PLANGERE LA TRIBUNAL SAU LA POLITIE; CA VREAU SA O AJUT SA REZOLVE PROBL CU CEA MAI MARE PRIETENIE:
31 mai 19:08
Răspunde | Votează email 0 email
MEDIAMARKT:DE
Simbolul consta in trei trifoi cu patru foi.
31 mai 12:54
Răspunde | Votează email 0 email
KO Vesi
Terhes: KOVESI ar putea fi COMPLICE la TORTURĂ. RISCURILE unei semnături ca procuror general și decizia CEDO pe închisorile CIA
Autor: Andrei Arvinte | joi, 31 mai 2018 | 2 Comentarii | 2515 Vizualizari
Președintele Coaliției Românilor împotriva Curupției din SUA, Chris Terhes, a vorbit despre cum șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a semnat cu propriul nume că în România nu au fost închisori ale CIA, deși Senatul SUA ar fi confirmat deja existența lor.
„Curtea Europeana a Drepturilor Omului va pronunta pe data de 31 mai 2018, ora 10:00am la Strasbourg, decizia in cazul Al Nashiri v. Romania (no.33234/12) care are legatura cu inchisorile secrete ale CIA care au fost in Romania. Printre altele, Al Nashiri acuza ca a fost "rapit" de CIA si dus intr-o astfel de inchisoare in Romania, unde a fost torturat, supus la tratamente inumane, abuzuri fizice si psihice, ceea ce incalca atat Constitutia Romaniei cat si CEDO. Detalii despre caz in comunicatul de mai jos. Grav este ca, din multiple surse, Laura Codruta Kovesi, cand a fost Procuror General al Romaniei, a iscalit cu nume propriu ca in Romania nu au fost astfel de inchisori si nu s-au comis astfel de abuzuri. Ulterior, Senatul SUA a confirmat ca inchisori au fost si in Romania. In cazul in care Romania pierde acest proces, iar CEDO spune ca Al Nashiri a fost torturat, inseamna ca Kovesi a fost complice la tortura si a tainuit-o. Dupa ce Kovesi a distrus DNA-ul, iar Coldea si Maior au compromis SRI-ul, daca Romania pierde maine procesul la CEDO, Kovesi cu Coldea si Maior au compromis si CIA”, a scris Chris Terhes pe pagina de Facebook.
31 mai 11:56
Răspunde | Votează email -1 email
Li Pan
KOdrutza, stii ce spune un vechi proverb chinezesc ? "Du-te !"
1
EUR
4.8332
RON
30 Mar
noapte 7 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H