Ce vede un șofer beat sau drogat atunci când se urcă la volan. Experimentul care îți arată ce se întâmplă când conduci sub influența substanțelor interzise

Un număr uriaș de șoferi sunt prinși băuți la volan, iar numărul celor care conduc drogați este din ce în ce mai mare. Ce se întâmplă când un șofer conduce beat.
Alina Costache
20 iul. 2023, 11:51
Ce vede un șofer beat sau drogat atunci când se urcă la volan. Experimentul care îți arată ce se întâmplă când conduci sub influența substanțelor interzise
Ce vede un șofer care se urcă beat la volan

Agenția Națională Antidrog a organizat, cu sprijinul Academiei Titi Aur, un experiment pentru a arăta ce riscuri sunt când un șofer conduce sub influența alcoolului și a substanțelor stupefiante.

Conform noilor modificări aduse Codului Penal, niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce accidente mortale, nu mai poate scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare, ci va fi direct condamnat la închisoare cu executare.

În cadrul experimentului, cu ajutorul unor ochelari speciali, a fost testat modul în care consumul de alcool și de droguri influențează viteza de reacție, dar și îndemânarea la volan. Pe un traseu prestabilit, șoferul a condus fără ochelari speciali, dar și cu ochelari speciali.

Citește și: Cea mai periculoasă manevră legală pe care o poate face un şofer în trafic. Titi Aur: Nu conştientizează pericolele

Atunci când a condus cu ochelarii speciali s-au dărâmat jaloane, iar timpul în care a fost străbătut traseul a crescut considerabil.

În sala de simulatoare a fost testată viteza de reacție cu și fără ochelarii speciali. Fără ochelari, luminile care se aprind pe panou sunt mai ușor de văzut și atins, dar cu ochelari viteza de reacție este mult mai redusă, la fel ca în cazul unui șofer care conduce sub influența substanțelor interzise.

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a declarat că, în perioada 2019-2022, au avut loc 34 de accidente grave pe fondul consumului de substanțe psihoactive, care au dus la moartea a 14 persoane.

„Drogurile sunt o realitate, sunt peste tot. Pot fi afectați conducătorii auto începând cu vârsta de 18 ani, dacă ei își obțin permisul de conducere la vârsta de 18 ani, și putem vorbi până la, să spunem, 60 de ani, așa cum avem noi plaja.

Este important să conștientizăm că efectul acestor substanțe pot rămâne în lichidele biologice până la 14 zile după ce le-ai consumat. Și atunci, chiar dacă tu spui «nu am consumat astăzi, dar am consumat în urmă cu trei zile», există șansa, în momentul în care ești depistat pe traseu și ți se recoltează inclusiv probe biologice, să ieși pozitiv la una dintre substanțe.

Citește și: Un tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit cu maşina de un cap de pod. Doi motocicliști uciși de o șoferiță în Hunedoara

În raportul național, substanțele cele mai des întâlnite în rândul șoferilor sunt canabisul, noile substanțe psihoactive, urmate de ecstasy și metamfetaminele. NSP-urile (noile substanțe psihoactive – n.r.) sunt foarte ieftine, dar fac foarte mult rău. Sunt acele legale de care auzim și despre care se crede că acest cuvânt legal înseamnă că sunt la liber. Ceea ce este fals, pentru că în realitate tocmai de aceea se cheamă noi substanțe psihoactive, combinația lor conține substanțe care pot afecta foarte grav atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică”, a declarat Ramona Dabija, potrivit gandul.ro.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Produs retras de urgență. Mulți români îl cumpără
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul crunt despre Traian Băsescu. România a așteptat ani de zile acest anunț
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Răsturnare de situație înainte de alegeri! Imagini de ultimă oră care dă totul peste cap
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…