Ce vor învăţa copiii la CLASA PREGĂTITOARE: să citească, să danseze, să se închine. VEZI PROGRAMA

Pachetul curricular aferent clasei pregătitoare conţine programele şcolare pentru disciplinele Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematica şi explorarea mediului, Muzică şi mişcare, TIC, Educaţie fizică şi sport, Consiliere şi Arte vizuale şi lucru manual.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 21:41
Ce vor învăţa copiii la CLASA PREGĂTITOARE: să citească, să danseze, să se închine. VEZI PROGRAMA

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat miercuri, 29 februarie, pe pagina web proprie, www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare. Acesta conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.

Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail [email protected] sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni.

Clasa zero este legală. Ministerul Educaţiei a câştigat primul război cu părinţii. Curtea de apel a decis că înscrierea la clasa pregătitoare respectă legea.

Studierea disciplinei Comunicare în limba româna va trebui să-l ajute pe copil „să devină civilizat, sociabil, comunicativ, implicat, interesat, creativ, să se poată face înţeles, să respecte regulile unui dialog civilizat, să observe că prin intermediul comunicarii se poate apropia de cei din jurul său, stabilind relaţii armonioase, să cunoască unde/cum găseste informaţiile de care are nevoie, să descopere plăcerea lecturii dintr-o carte, de pe iPad, de pe eBook sau orice alt suport, plăcerea de a merge la teatru, de a viziona un film”.

VEZI PROGRAMA la Comunicare în limba română

 

Programa şcolară a disciplinei Educaţie pentru societate are ca finalitate integrarea socială a copiilor în colectivitate, prin:
– aplicarea normelor de conduita necesare în diferite contexte de viata;
– alfabetizarea moral-civica a copiilor;
– dezvoltarea unor atitudini pozitive fata de propria persoana si fata de ceilalti.

Copiii vor învăţa norme de conduită în viaţa cotidiană, cum să se comporte în diferite contexte de viaţă şi cum să coopereze cu ceilalţi pentru rezolvarea unor sarcini simple de lucru, manifestând initiativa si creativitate.

VEZI PROGRAMA la Educaţie pentru societate

 

Programa scolara pentru religie – clasa pregatitoare reprezinta o oferta curriculara, proiectata pentru o ora pe saptamâna în trunchiul comun al planului de învatamânt pentru aceasta clasa si face parte din aria curriculara Om si societate. Pentru a asigura un cadru coerent al predarii religiei în scoala, programa scolara propune un set de elemente comune pentru toate cultele din România ce au drept de predare a propriei religii în sistemul de învatamânt.

La ora de religie, copii vor lua parte la discutii despre rolul lui Dumnezeu în viata omului, vor face „exercitii de învatare a închinarii (gestul închinarii, cuvintele însotitoare)”, vor învăţa ce înseamnă credinta în Sfânta Treime, pornind de la gestul închinarii, vor lua parte la dialoguri pe tema elementelor care definesc viata unui crestin (rugaciunea, primirea Sfintelor Taine, participarea la slujbele Bisericii, lectura biblica, comuniunea cu semenii etc.).

VEZI PROGRAMA la RELIGIE

 

La disciplina Matematică şi explorarea mediului, copiii vor învăşa cum să recunoască şi să utilizaze numerele în calcule elementare, cum să localizaze şi să relationeze elementele geometrice, să manifeste curiozitatii pentru fenomene/ relatii/ regularitati din mediul apropiat, să genereze explicatii prin folosirea unor elemente de logica, să organizeze datele în scopul rezolvarii de probleme şi să comparare marimi din mediul apropiat prin intermediul unor masuri ale lor.

VEZI PROGRAMA la MATEMATICĂ ŞI EXPLORAREA MEDIULUI

 

Programa scolara pentru disciplina Muzica si miscare este prevazuta în planul-cadru de învatamânt cu un buget de timp de 2-3 ore/saptamâna, pe durata unui an scolar. Mai exact, copiii vor învăţa să cânte şi să danseze. Disciplina urmăreşte dezvoltarea copilului de a recepta un repertoriu de cântece pentru copii si a unor elemente de limbaj muzical, de a reda repertoriul de cântece pentru copii, cu mijloacele interpretative specifice lor, şi să se exprime liber în contactul cu muzica, apelând la propriile abilitati creative.

VEZI PROGRAMA la MUZICĂ ŞI MIŞCARE

 

Disciplina TIC (TEHNOLOGII DE INFORMARE SI COMUNICARE) are ca scop să-i înveţe pe copii cum să utilizeze calculatorul şi alte dispozitive digitale, în contexte specifice de învăţare.

VEZI PROGRAMA la TIC

 

Disciplina Educaţie fizică şi sport are scopul de a stimula interesul copilului pentru participarea la activitati sportive, respectarea regulilor specifice diferitelor jocuri.

VEZI PROGRAMA la Educaţie fizică şi sport

 

Disciplinei Dezvoltare personala (CONSILIERE) îi sunt alocate 1-2 ore pe saptamâna, pe durata unui an scolar. Copiii vor învăţa să se cunoscă, să identifice asemanarile si deosebirile dintre sine si ceilalti dupa diferite criterii: aspecte fizice, gen, vârsta etc. Copiii vor învăţa cum să ceară ajutor de la colegi si adulti cunoscuti, să identifice activitatile si comportamentele care îl fac pe copil sa se simta bine şi rolul şi consecintele igienei personale si a alimentatiei sanatoase.

VEZI PROGRAMA la disciplina Dezvoltare personala

 

La disciplina Arte vizuale si lucru manual copiii vor participa la expoziţii de pictură, desene, modelaje şi vor dicuta despre acestea, vor viziona de scurte fragmente din filme pentru copii sau filme de desene animate  şi vor discuta despre mesajele transmise.

VEZI PROGRAMA la disciplina Arte vizuale si lucru manual