CE vrea să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre în achiziţiile publice

Comisia Europeană susține că asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul achizițiilor publice și intenționează să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre și să încurajeze administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte.
Filip Stan
02 dec. 2015, 16:58
CE vrea să creeze o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre în achiziţiile publice

Acestea sunt principalele concluzii desprinse dintr-o declarație comună a comisarului european pentru politică regională, Corina Crețu, și a comisarului pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, emisă în urma primei întâlniri pe tema achizițiilor publice dintre cei doi oficiali europeni.

„Asigurarea celui mai bun raport calitate-preț este și trebuie să rămână o preocupare constantă în domeniul politicii de coeziune, precum și în alte domenii. Dorim să dezvoltăm parteneriate active cu statele membre pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă cu adevărat și, în paralel cu o monitorizare strictă, să le ajutăm să pună în aplicare normele”, se precizează în documentul citat.

Potrivit declarației, normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

„Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE, contribuind la îndeplinirea obiectivului privind investițiile pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă”, se menționează în document.

Cei doi oficiali susțin că, cu sprijinul Comisiei, o serie de state membre au pregătit și au pus în aplicare planuri naționale de acțiune pentru a remedia deficiențele structurale.

„În luna octombrie am publicat un ghid pentru a ajuta funcționarii publici din întreaga UE să identifice și să evite cele mai frecvente erori în materie de achiziții publice din proiectele cofinanțate de fondurile structurale și de investiții europene. A sosit momentul să ne intensificăm eforturile. Am publicat recent un plan de acțiune pentru consolidarea cadrului legal privind achizițiile publice în contextul politicii de coeziune. De asemenea, ieri am avut discuții pe această tema cu Phil Wynn Owen, membru al Curții de Conturi Europene”, se mai arată în declarația citată.

Conform documentului, Comisia oferă îndrumare și asistență pentru a consolida capacitatea administrativă a statelor membre, pentru a le ajuta sa remedieze principalele deficiențe. Pe de altă parte, atunci când statele membre nu înregistrează efecte pozitive sau acestea sunt insuficiente, în ciuda tuturor măsurilor preventive, Comisia va întrerupe plățile.

„Planul de acțiune privind achizițiile publice face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei de a ajuta statele membre și regiunile să-și îmbunătățească modul în care investesc și gestionează fondurile politicii de coeziune. Acesta include platforma Peer 2 Peer, menită să permită funcționarilor publici din statele membre să facă schimburi de experiență și de bune practici în ceea ce privește consolidarea capacității administrative, precum și Pactele de integritate, ca instrument pentru creșterea transparenței și asumarea responsabilității în domeniul achizițiilor publice. În plus, dorim să creăm o bază de date cu toate neregulile constatate la nivelul statelor membre și să încurajăm administrațiile naționale să elaboreze registre naționale de contracte”, se subliniază în comunicat.

Pe de altă parte, autoritățile contractante ar trebui să dispună de specialiști în domeniul achizițiilor publice, astfel încât să obțină cel mai bun raport calitate-preț. În acest sens, Comisia va organiza o conferință la începutul anului 2016 pe tema utilizării corecte a criteriilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, se subliniază în documentul citat.

Citeşte şi Kovesi: CORUPŢIA nu se rezolvă doar cu DOSARE. Trebuie să se modifice REGULILE de ATRIBUIRE a contractelor publice

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Proiect gigant de infrastructură într-un mare oraș din România: 23 de km drum principal, 5 tuneluri, 14 noduri rutiere și peste 30 km de piste de biciclete
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț pentru toată România înainte de alegeri: Am tăcut pentru că....
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Soțul vicepreședintei Curții de Apel București s-a răsturnat cu bolidul de lux. Aurelian Pencea a ieșit pozitiv la drugtest
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Diferența dintre George Simion și Nicușor Dan s-a redus. Care sunt procentele anunțate de sociologul Mirel Palada
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Guvern PSD-AUR cu Călin Georgescu prim-ministru. Nicușor Dan a făcut anunțul serii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Un copil de 3 ani și o femeie, morți după ce au căzut din căruță. Cei doi au fost loviți în plin de un camion
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Modificare la pensie! Stagiul de cotizare și perioadele de contributivitate se calculează altfel
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic