Cea mai caldă zi de Bobotează: 10,8 grade Celsius, la Odorheiu Secuiesc

Temperaturile maxime absolute de Bobotează, consemnate în Harghita din 1961 şi până în prezent, au fost depăşite, luni, la staţiile meteorologice de la Odorheiu Secuiesc, Bucin şi Topliţa, unde mercurul a indicat 10,8 grade Celsius, respectiv 8 grade şi 4,6 grade Celsius.

06 ian. 2014, 17:58
Cea mai caldă zi de Bobotează: 10,8 grade Celsius, la Odorheiu Secuiesc

Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Regional din Târgu Mureş, Pal Emeric, a declarat, luni, că valorile termice cele mai ridicate în judeţul Harghita au fost măsurate în intervalul orar 14.30-15.00, maximele fiind pozitive la toate staţiile meteo, potrivit Mediafax.

Cea mai ridicată temperatură a zilei de Bobotează în Harghita, de 10,8 grade Celsius, a fost consemnată la Odorheiu Secuiesc la ora 14.30, ea depăşind maxima absolută a zilei de 6 ianuarie, de 8,7 grade Celsius, înregistrată în localitate în anul 1988.

Și meteorologii de la staţia de pe Vârful Bucin au consemnat, luni, un nou record de temperatură, 8 grade Celsius, faţă de maxima absolută de 3,5 grade Celsius în 1988, iar la Topliţa, cea mai ridicată valoare termică, de 4 grade Celsius în 1982, a fost depăşită la ora 15.00, când termometrele au indicat 4,6 grade Celsius.

Temperaturi maxime neobişnuit de ridicate pentru ziua de Bobotează, de 3 grade Celsius, au fost consemnate şi în localităţile Miercurea Ciuc şi Joseni, unde dimineaţa au fost minus 7 grade.

Astăzi (luni – n.r.) a fost o zi neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului şi în special pentru ziua de Bobotează, când, de obicei, vremea este mai rece chiar şi decât în cele care o preced sau îi urmează. În mod normal, minimele sunt cuprinse între minus 12 şi minus 15 grade Celsius, iar maximele urcă la minus 2, minus 5 grade Celsius, dar rămân negative peste zi. Maximele absolute ale zilei de 6 ianuarie au fost depăşite, astăzi, în Harghita la staţiile meteo Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Bucin, cu până la 4,5 grade Celsius, cum este cazul ultimei menţionate„, a precizat Pal Emeric.

De altfel, la Staţia Meteo Bucin chiar şi valoarea termică minimă de luni a fost pozitivă, de 1,8 grade Celsius.

Minima absolută a lunii ianuarie în Harghita este de minus 38,4 grade Celsius şi a fost consemnată în anul 1985 în oraşul Miercurea Ciuc. Valoarea termică maximă absolută a lunii, de 11,9 grade Celsius, s-a înregistrat în 2007, în aceeaşi localitate.

În judeţul Harghita, temperaturile au început să fie consemnate în registrele staţiilor meteorologice din 1961.