Cea mai complexă analiză a genomului porcilor scoate la iveală detalii surprinzătoare

De peste 10.000 de ani, omul şi porcul trăiesc în strânsă relaţie. O analiză a genomului porcului, publicată miercuri în revista Nature, cea mai completă realizată vreodată, dezvăluie noi analogii ale porcului cu omul, confirmând recurgerea la acest animal ca model pentru cercetări biomedicale, scrie belga.be.
Romania TV
15 nov. 2012, 14:42
Cea mai complexă analiză a genomului porcilor scoate la iveală detalii surprinzătoare

‘Articolul este rezultatul unei colaborări internaţionale de peste zece ani’, spune David Milan, şeful departamentului de genetică animală de la Institutul ştiinţific de cercetare agronomică (INRA), unde a fost creat Consorţiul internaţional pentru secvenţierea genomului porcului, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au comparat genomul porcului domestic (Sus scrofa domesticus), care se găseşte în gospodării şi ferme, cu cel de la zece rase de mistreţ din Europa şi Asia. Ei l-au mai comparat şi cu genomul uman, ca şi cu cele ale şoarecelui, câinelui, calului şi vacii.

Porcul şi ruda sa, mistreţul, au multe puncte comune cu oamenii: ştiu să se adapteze, colonizează teritorii şi adesea îşi strică propriul habitat.

Porcul este apropiat de om şi din punct de vedere anatomic şi fiziologic şi este deja utilizat pentru îngrijirea medicală a oamenilor, în chirurgia cardiacă (valvele aortice), producerea de heparină (anticoagulant), etc. Această apropiere recomandă porcul ca pe un bun candidat pentru grefa de organe.

Analiza genomică dezvălui noi similitudini cu omul care l-a domesticit acum 10.000 de ani. Cercetătorii au identificat la animal un număr de mutaţii implicate în bolile umane, cum ar fi obezitatea, diabetul, Parkinson sau Alzheimer. Prin urmare, porcul ar putea fi un ‘model util’ pentru studierea acestor boli umane, spune cercetătorul Alan Archibald de la Universitatea din Edinburgh.

În domeniul creşterii animalelor, analiza genomului porcului ar putea favoriza selecţia unor animale care să dea carne de calitate mai bună, cu costuri mai mici şi cu impact mai redus asupra mediului.

Strămoşii porcului domestic au apărut în sud-estul Asiei între 5,3 şi 3,5 milioane de ani î.e.n. şi au înaintat spre Eurasia. Compararea mistreţilor asiatici şi europeni dezvăluie o sciziune acum circa un milion de ani şi diferenţe genetice, aşa încât ar putea fi consideraţi subspecii distincte.

Studiul genelor care determină caracteristicile porcului ar putea permite înţelegerea împrejurărilor în care animalul a fost domesticit de om. Capacitatea lui de a mânca ceea ce omului nu îi place ar putea fi un motiv, arată cercetătorii. Pentru că, deşi porcul are un număr mai mare de gene olfactive (1.301) decât omul sau alte mamifere, datorită cărora simţul mirosului este mai bun – de altfel este folosit de om pentru a căuta trufe -, simţul gustului lasă mult de dorit. Analiza genomică arată că porcii au mai puţine gene pentru identificarea gustului amar decât oamenii şi că genele implicate în perceperea anumitor gusturi sărate sunt diferite la porc şi la om. Astfel, porcul poate înghiţi alimente foarte sărate sau considerate respingătoare de oameni, încheie belga.be.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 6 iulie. Nu scăpăm de caniculă. Primul Cod roșu din acest sezon
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african