Cea mai fierbinte temperatură din univers, creată în laborator

Oamenii de ştiinţă au creat în laborator cea mai mare temperatură din univers, după Big Bang - patru trilioane de grade Celsius.

RomaniaTV.net
28 iun. 2012, 11:29
Cea mai fierbinte temperatură din univers, creată în laborator

Temperatura este de 250.000 de ori mai mare decât cea din centrul soarelui nostru – 50 de milioane de grade Celsius – şi ar mai fi existat o singură dată în univers, imediat după Big Bang. Temperatura unei supernove, o stea care explodează, are circa 2 miliarde de grade Celsius.

Exploziile extrem de fierbinţi, care au durat mult mai puţin de o secundă, au fost realizate într-un accelerator de particule gigantic din Brookhaven National Laboratory din New York.

Experimentul aduce noi informaţii despre felul în care s-a format universul, într-o explozie masivă, în urmă cu 13-14 miliarde de ani.

La temperaturi de patru trilioane de grade Celsius, materia se transformă într-un fel de supă sub-atomică, ce a existat imediat după naşterea universului.

Temperatura a fost creată prin coliziunea ionilor de aur – atomi de aur încărcaţi electric – la o viteză apropiată de cea a luminii, în laboratorul acceleratorului Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC).

RHIC are o lungime de 3,86km, o formă ovală şi se află la 3,65 metri sub pământ în Upton, New York.