Cea mai grea iarnă din Bucureşti: Marele viscol din 1954 GALERIE FOTO

Publicat: Miercuri, 25 Ianuarie 2012 18:35 // Actualizat: Joi, 26 Ianuarie 2012 16:37 // Sursa: RTV.net

Iarna aspră a revenit de marţi noapte în mai multe regiuni, îndeseobi în est şi în sud unde ninsorile abundente şi viscolul puternic au impus codul galben şi  portocaliu până în joi seară, după care ne aşteaptă câteva nopţi şi dimineţi geroase, mai ales în centru, în est, dar şi în sud. Cea mai grea iarnă prin care a trecut Capitala a fost însă în 1954, când bucureştenii au devenit prizonierii marelui viscol.

Chiar şi aşa, nu avem parte de o iarnă foarte grea, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori, în anii trecuţi. Cea mai grea iarna  din sudul României, spre exemplu, a fost cea din 1953-1954.

Prin frecvenţa şi violenţa episoadelor de viscol, dar şi prin abundenţa ninsorilor din acea iarnă au fost stabilite mai multe recorduri meteorologice, între care se remarcă cel mai puternic viscol din ţara noastră, la începutul lunii februarie, când vântul în rafale a atins 126 km/h în Capitală.

"Marele Viscol", aşa cum a rămas în istorie prima săptămână din luna februarie a anului 1954, a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Troienele au ajuns atunci chiar şi la 5 metri înălţime în sud-estul ţării.

Tramvaiele au rămas înțepenite zile întregi în mormanele de zăpadă, iar militarii au fost cei care au lucrat zi şi noapte la deszăpezire. Tot atunci, au fost aduse şi primele maşini speciale de deszăpezire de la o uzină din URSS. Oamenii au ieşit în stradă ca să ajute la deszăpezire, fie că erau femei, funcţionari sau muncitori ai fabricilor din Bucureşti.

Meteorologii îşi amintesc însă de un viscol şi mai puternic, cel din 4-7 ianuarie 1966, când  viteza vântului în zona Iaşi s-a apropiat de 200 de km/h. Dacă în următoarele nopţi mercurul din termometre va coborî până spre minus 20 de grade Celsius, să ne amintim că au fost şi ierni mult mai geroase.Se remarcă iarna 1941-1942, cea mai geroasă a secolului trecut, când la multe staţii meteo din ţară s-au înregistrat recorduri termice negative. De altfel, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1942, temperatura a scăzut sub minus 30 de grade Celsius la 27 de staţii meteorologice, culminând cu minima absolută pe teritoriul României, minus 38, 5 grade celsius, datează de exact 70 ani şi o zi.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 feb 16:38
...border="0" alt="" title="Big Grin" class="inlineimg" /> Cea mai grea iarnă din Bucureşti: Marele viscol din 1954 GALERIE FOTO | RTV.net | Romania TV Tramvaiele au rămas înțepenite zile întregi în mormanele de...
01 feb 15:17
Răspunde | Votează email 0 email
Flori
Este adevarat ca in zilele urmatoare vom avea ninsori ca in anul '54?
26 ian 13:41
Răspunde | Votează email 2 email
ANDRA
RUSINE POTERAS. Nu am vazut nici macar o umbra a unei masinide dezapezit prin sect. 6. Stau NEAVENITII prin statii in mormane de zapada . Nu face nimic ptr. oamenii lui nici cand este cald afara , dar acum sa mai avem asteptari de la un om care este imun la nevoile celor din sector. RUSINE
26 ian 12:14
...despre condițiile meteo și măsurile pentru situații de urgență. O atenție la populație fără precedent… Fotografii de la cea mai grea iarnă din București. ...
1
EUR
4.7274
RON
22 Aug
noapte 18 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H