Cea mai mare conferinţă de mediu din Europa începe marţi sub deviza „Aer mai curat pentru toţi”

Cea mai mare conferință din Europa privind mediul debutează marţi sub deviza „Aer mai curat pentru toți". Ediția din acest an a Săptămânii Verzi este consacrată aerului și numără aproximativ 3 000 de participanți care se vor întâlni pe parcursul a trei zile pentru a discuta aspecte legate de aer.

04 iun. 2013, 12:26
Cea mai mare conferinţă de mediu din Europa începe marţi sub deviza „Aer mai curat pentru toţi”

Părțile interesate, ONG-uri, reprezentanți guvernamentali și funcționari ai UE vor căuta soluții în ceea ce privește poluarea aerului, cum ar fi modul de a garanta calitatea aerului în contextul creșterii producției de energie și industriale, al intensificării traficului rutier și urbanizării, al arderii combustibililor fosili și al schimbărilor climatice. Toate sesiunile sunt transmise în direct pe internet.

Poluarea aerului nu este mereu vizibilă, dar efectele sale sunt foarte reale. Atunci când calitatea aerului este proastă, plătim scump: se pierd vieți omenești, costurile medicale sunt ridicate și se irosesc zile lucrătoare din cauza bolilor. Săptămâna Verde oferă o platformă importantă în cadrul căreia factorii de decizie politică, reprezentanții comunităților locale și ai ONG-urilor, ai autorităților publice și ai întreprinderilor pot face schimb de idei privind modul de ameliorare a aerului pe care îl respirăm — suntem întotdeauna deschiși pentru sugestii cu privire la modul în care să îmbunătățim legislația actuală”, a declarat Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

Diferite organizații și întreprinderi își vor prezenta cele mai bune practici la o expoziție cu 40 de standuri și vor fi organizate numeroase evenimente secundare care vor include o expoziție în aer liber de vehicule alimentate cu carburanți alternativi și conduceri de probă ale automobilelor electrice. În cadrul Săptămânii Verzi va avea loc și ceremonia de decernare a premiilor Best LIFE Nature și Best LIFE Environment.

Comisarul Potočnik a declarat 2013 Anul Aerului. În cursul acestui an se revizuiește cadrul actual de politică al Comisiei în ceea ce privește aerul, o atenție deosebită fiind acordată găsirii de soluții pentru ameliorarea calității aerului pe care îl respirăm. În pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, câteva standarde de calitate a aerului sunt încă depășite cu mult în majoritatea zonelor cu mare densitate de populație din UE, în special din cauza unor poluanți precum pulberile în suspensie, ozonul troposferic și dioxidul de azot.

Rezultatele analizei din toamnă vor fi o strategie revizuită pentru politica UE privind aerul, inclusiv obiective noi sau confirmate pentru 2020 și ulterior, împreună cu o listă a principalelor inițiative și instrumente pentru atingerea acestor obiective.

A treisprezecea ediție a Săptămânii Verzi, cea mai importantă conferință anuală privind politica europeană de mediu, va avea loc între 4 și 7 iunie 2013 la Bruxelles.