ANAF face verificări în legătură cu cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, obţinută de o persoană din Sibiu

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a solicitat ANAF să facă verificări privind cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, de 35.000 de euro, beneficiar fiind o persoană din Sibiu. Pe durata verificărilor, plata acestei indemnizaţii este suspendată.

06 sept. 2016, 09:26
ANAF face verificări în legătură cu cea mai mare indemnizaţie de creştere a copilului, obţinută de o persoană din Sibiu

ANPIS a cerut ANAF sa facă verificări în cazul beneficiarului celei mai mari indemnizaţii de creştere a copilului, pentru a se stabili dacă acordarea acesteia este legală. Reprezentanţii ANPIS au precizat că, până la finalizarea cercetărilor plata nu va mai fi făcută.

Directorul AJPS Sibiu, Ioan Bota, a declarat că indemnizaţia de 35.000 de euro pe care ar fi trebuit să o încaseze un beneficiar din judeţul Sibiu a fost oprită temporar, până la noi verificări.

„Noi, împreună cu Agenţia Naţională am suspendat temporar această indemnizaţie de creştere a copilului, pentru efectuarea de noi verificări. Se verifică la firmă veniturile obţinute de către persoana care a depus cererea, atât pentru liniştea noastră, cât şi pentru liniştea beneficiarului”, a declarat Ioan Bota.

Potrivit acestuia, persoana respectivă nu a încasat până în prezent niciun ban, suma aferentă lunii august aflându-se încă în conturile AJPS Sibiu.

„Persoana a depus cererea în luna iulie şi ar fi trebuit să primească banii începând cu luna august. Nu a încasat niciun ban până în prezent. Suma este foarte mare şi am vrut să facem verificări suplimentare. Dacă totul se dovedeşte a fi în regulă, în luna septembrie persoana respectivă va primi atât banii pentru august, cât şi pentru septembrie”, a mai declarat Ioan Bota.

Potrivit lui Bota, beneficiarul a avut venituri foarte mari în perioada luată în calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului, adică 12 luni consecutive în ultimii doi ani de muncă.

Dragoş Pîslaru: Nu se pune problema ca Guvernul să taie indemnizaţia copilului, o eventuală corecţie o poate face Parlamentul

Datele Ministerului arată că acest părinte a avut, din activităţi independente, un venit mediu net de 187.158 de lei pe lună. Iar pentru o astfel de sumă, taxele plătite statului se ridică la peste 70.000 de lei lunar.

În topul celor mai mari indemnizaţii se mai află o persoană din Bucureşti, cu 94.000 de lei, şi un părinte din Constanţa, care a primit aproape 75.000 de lei.

Ministerul Muncii vrea acum ca situaţia să fie dezbătută public. Mai ales că pentru plata indemnizaţiei de creştere a copilului s-au cheltuit cu 20 de milioane de lei mai mult decât estimările iniţiale, de 70 de milioane de lei.

Noua lege, prin care cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului a revenit la 85 la sută din salariu, s-a aplicat de la 1 iulie. După această dată, aproape 143.000 de astfel de dosare au fost depuse. 129.000 de beneficiari sunt femei.

Bani în plus după modificare legii privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor. 35.000 de euro pentru un părinte

Topul indemnizaţiilor:

jud. Sibiu: 159.084 lei

Bucureşti, sector 1: 94.168 lei

jud. Constanţa: 74.693 lei

Bucureşti, sector 5: 56.132 lei

Bucureşti, sector 6: 41.418 lei