Cea mai nouă escrocherie. Ce este „șmen” și cum se pot proteja românii de această schemă

Când vine vorba de „scheme” și înșelătorii românii sunt extrem de talentați. O nouă formă de escrocherie a început să se răspândească printre români. Aceasta este denumită „șmen” și a devenit celebră după ce a fost făcută publică într-un dosar din Timișoara.

06 feb. 2023, 15:12
Cea mai nouă escrocherie. Ce este „șmen” și cum se pot proteja românii de această schemă

„Șmen” este una dintre cele mai noi metode de înșelăciune care s-a popularizat în România. Este deja știut că românii sunt foarte inventiv când vine vorba de țepe. Aceasta a devenit „celebră” în urma unui dosar din Timișoare, după ce Curtea de Apel a dat sentința finală într-un dosar care folosea metoda „șmen”.

Bărbatul care a fost trimis în judecată deoarece se folosea de această metodă a scăpat de acuzații, deoarece faptele s-au prescris. Totuși, dosarul lui a evidențiat care este mecanismul prin care funcționează această „schemă”.

Citește și: Încă o mare țeapă! Prima țară din lume care va interzice mașinile electrice

Totul a pornit de la un bărbat din Timișoara care își dorea să vândă un telefon. Acesta oferea prețul de 1.000 de lei. Bărbatul a găsit un cumpărătur, care i-a dat banii,  luat telefonul și s-a făcut dispărut. La scurt timp, victima a realizat că teancul de bani pe care îl primise era format doar fintr-o bancnotă de 100 de lei, în timp ce restul erau de 1 leu. Acesta nu a fost un caz izolat. O situație similară s-a întâmplat și la Satu-Mare , chiar pe holul unei bănci.

O femeie din Satu-Mare a scos mai mulți bani de la un bancomat, chiar în holul unei bănci. Un bărbat care se afla acolo a rugat-o pe aceasta să îi schimbe 1.000 de lei din bancnote de 200 de lei. În primă fază femeia a refuzat, dar sub presiunea insistențelor, aceasta a acceptat, dându-i bărbatului 1000 de lei în bancnote de 100 de lei.

Ulterior bărbatul, i-ar fi cerut femeii să îi dea, de fapt, bancnote de 50 de lei. Femeia i-a replicat, explicând, că nu are astfel de bancnote. Aceasta i-a restituit  bancnotele de 200 de lei, primind în schimb bancnotele sale de 100 de lei. Imediat bărbatul a spus că se grăbește și a plecat. Femeia și-a dat seama că a fost înșelată. Ea și-a dat seama că a primit 200 de lei, în loc de 800 de lei.

„După ce am numărat banii am constatat că îmi lipsesc 800 de lei, condiție în care am sunat la poliţie şi am depus plângere”, a mărturisit femeia.

Cum să te protejezi de înșelăciunea de tip „șmen”

Autoritățile au făcut  serie de recomandări cu privire la modul în care românii se pot proteja de înșelăciunea numită „șmen”. În primul rând, polițiștii fac apel la populație să apeleze doar la unitățile autorizate în ceea ce privește schimbul valutar șisă consulte cu atenție cursul afișat. De asemenea, le este recomandat să verifice cu atenție suma pe care o primesc, veridicitatea banilor, dar și chitanța aferentă.

În cazul în care sunteți puși într-o astfel de situaţie, autoritățile vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Citește și: Țeapă de proporții la un hipermarket din Vaslui! Ce a descoperit un bărbat care a cumpărat un cofraj de ouă