Cea mai rece stea, ca o zi caldă de vară de pe Pământ

Temperatura de la suprafaţa unei stele este asemănătoare cu cea dintr-o zi caldă de vară de pe Terra, din Arizona. Aceasta este cea mai rece stea descoperită până acum.

RomaniaTV.net
22 oct. 2011, 15:28
Cea mai rece stea, ca o zi caldă de vară de pe Pământ

Steaua WD 0806-661 B este foarte mică, iar masa sa este doar de 6-9 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter.

„Este o stea foarte mică cu o temperatură atmosferică la fel de rece ca cea de pe Pământ”, a declarat profesorul de astronomie şi astrofizică Kevin Luhman, de la Universitatea Pennsylvania.

Cercetătorii au folosit telescopul spaţial Spitzer de la NASA pentru a găsi steaua. Aceasta este o pitică maro şi s-a format, precum alţi sori, dintr-un nor de praf şi de gaz. Însă, pentru că nu a reuşit să acumuleze suficientă masă din norul de praf, reacţia termonucleară care „aprinde” stelele de obicei, nu este foarte puternică.

Temperatura la suprafaţă este între 27-80 de grade Celsius, aşa că, în unele locuri, este o temperatură la care oamenii ar putea să se simtă bine.

WD 0806-661 B orbitează o altă stea, o pitică albă, aflată la sfârşitul vieţii sale. Distanţa piticei albe faţă de Soarele nostru este de doar 63 de ani lumină, adică este foarte aproape de sistemul nostru solar.