Cea mai rece stea, ca o zi caldă de vară de pe Pământ

Temperatura de la suprafaţa unei stele este asemănătoare cu cea dintr-o zi caldă de vară de pe Terra, din Arizona. Aceasta este cea mai rece stea descoperită până acum.

RomaniaTV.net
22 oct. 2011, 15:28
Cea mai rece stea, ca o zi caldă de vară de pe Pământ

Steaua WD 0806-661 B este foarte mică, iar masa sa este doar de 6-9 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter.

„Este o stea foarte mică cu o temperatură atmosferică la fel de rece ca cea de pe Pământ”, a declarat profesorul de astronomie şi astrofizică Kevin Luhman, de la Universitatea Pennsylvania.

Cercetătorii au folosit telescopul spaţial Spitzer de la NASA pentru a găsi steaua. Aceasta este o pitică maro şi s-a format, precum alţi sori, dintr-un nor de praf şi de gaz. Însă, pentru că nu a reuşit să acumuleze suficientă masă din norul de praf, reacţia termonucleară care „aprinde” stelele de obicei, nu este foarte puternică.

Temperatura la suprafaţă este între 27-80 de grade Celsius, aşa că, în unele locuri, este o temperatură la care oamenii ar putea să se simtă bine.

WD 0806-661 B orbitează o altă stea, o pitică albă, aflată la sfârşitul vieţii sale. Distanţa piticei albe faţă de Soarele nostru este de doar 63 de ani lumină, adică este foarte aproape de sistemul nostru solar.
loading...
Partenerii noștri