Cea mai sofisticată armă a lui Hitler descoperită intactă, în Marea Britanie, după 68 de ani

O rachetă V2, una dintre cele mai sofisticate arme de atunci, folosită de Hitler în atacurile asupra Marii Britanii, a fost descoperită intactă, în Essex.

RomaniaTV.net
31 mart. 2012, 10:35
Cea mai sofisticată armă a lui Hitler descoperită intactă, în Marea Britanie, după 68 de ani

Racheta cântăreşte peste 14 tone şi poate zbura cu aproximativ 3.500 de kilometri pe oră, scrie Daily Mail.

Este vorba de racheta V2, una dintre cele aproximativ 1.500 de astfel de rachete folosite în ultimele luni ale războiului, pentru uciderea a mii de persoane şi incendierea mai multor oraşe şi porturi din Europa. A fost descoperită după 68 de ani, îngropată în mâl în Essex.

O echipă de şase ofiţeri de la Royal Navy a fost adusă de urgenţă, pentru a se asigura că racheta nu va exploda. Este pentru prima dată când o rachetă V-2, care a zburat cu o viteză de peste 1,6 kilometri pe secundă, este găsită în stare bună, în Marea Britanie. „Când ne-am dat seama că e vorba de o rachetă V2 am fost foarte surprinşi. Primisem un apel legat de rachetă, dar eram sceptici deoarece este prima dată când o rachetă care zbura cu asemenea viteză a fost găsită intactă”, a declarat publicaţiei britanice Dan Herridge, locotenent în cadrul Marinei Regale britanice.

Între iunie 1944 şi martie 1945, la ordinul lui Hitler, 1.400 de rachete V-2 şi 10.000 de tip V-1 au fost lansate împotriva Londrei. Rachetele V-2 au provocat moartea a 7.250 de militari şi civili britanici.

Localnicii din Essex ştiau de racheta din mare. În 1944 un bărbat a raportat poliţiei racheta, dar nimeni nu l-a crezut. „Eram atât de obişnuiţi cu rachetele şi bombele pe vremea aceea, încât ne-am amuzat pe tema rachetei. Bineînţeles nu eram conştienţi de gravitatea situaţiei”, a povestit unul dintre martorii la evenimente, Ruben Dace.

Specialiştii susţin că racheta ar fi fost lansată către portul Harwich, Essex în octombrie 1944. Dar în loc să-şi atingă ţinta, racheta a ajuns doar la 180 de metri de ţărm.