Cea mai vulnerabilă categorie socială, apărată de lege | EXCLUSIV

Vot istoric în Parlamentul României: Camera Deputaților a dat „undă verde" unui proiect ce apără cea mai vulnerabilă categorie socială.
Andi Miron
30 iun. 2023, 10:38
Cea mai vulnerabilă categorie socială, apărată de lege | EXCLUSIV

În ultimii ani, cazuri oribile cu privire la fapte penale ce vizează persoane vulnerabile, precum femei și copii au ajuns în atenția opiniei publice. De la cazurile individuale de abuz sexual, până la rețele ce operează cu metoda „Loverboy”. Pentru a descuraja astfel de fapte, specialiștii în drept penal, respectiv psihologii criminaliști, au solicitat în repetate rânduri legi mai dure. Din fericire, lucrurile se îndreaptă în această direcție, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă cel mai recent proiect votat de Parlament, ce vizează protejarea minorilor.

Concret, miercuri, 28 iunie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care orice act sexual cu o persoană sub 16 ani este considerat viol.

Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Faptele nu vor fi incriminate dacă diferența de vârstă între persoanele în actul sexual este mai mică de cinci ani.

Pe larg am discutat cu avocatul Ilie Dorin despre acest proiect de lege:

„Din lecturarea proiectului de lege adoptat de Parlament reiese că s-au înăsprit pedepsele pentru infracțiunile unde victimele sunt minori. De asemenea, s-au incriminat în mod distinct fapte precum violul asupra unui minor, agresiunea sexuală asupra unui minor și actul sexual cu un minor.

A fost legiferată și o nouă infracțiune ce constă în determinarea sau înlesnirea întreținerii de acte sexuale între minori. Incriminarea distinctă și cu rigurozitate a acestor fapte face să sporească protecția minorilor, persoane vulnerabile în contextul social actual.

O altă modificare importantă este creșterea pragului prin care un minor poate consimți un raport sau act sexual. Astfel vârsta de 16 ani devine pragul general pentru orice infracțiune privind integritatea sexuală a minorilor. Un minor sub 16 ani nu mai poate decide cu privire la consimțirea unui act sau raport de natură sexuală, un astfel de act sau raport fiind întotdeauna o faptă penală. Deci consimțământul unei persoanei minore cu o vârstă sub 16 ani nu mai este valabil din punct de vedere penal în nici o situație, fapta fiind infracțiune și atrăgând răspunderea penală.

Caracterul penal al unor astfel de fapte este înlăturat doar dacă diferența de vârstă este de 5 ani între făptuitor și persoana vătămată, și doar în anumite condiții.

De asemenea, prin acest proiect se instituie noi garanții procesual penale pentru victimele minore precum: obligativitatea asistenței juridice prin avocat, dreptul victimei de a fi informată despre evadarea sau eliberarea făptuitorului, obligația organelor de a înregistra măcar audio audierea persoanei vătămate minore atunci când nu au posibilitatea unei înregistrări video, posibilitatea ca ședințele să fie declarate nepublice când victimele infracțiunilor privind integritatea sexuală sunt minore.

Este o lege menită să sporească protecția minorilor victime ale infracțiunilor sexuale, dar trebuie să vedem dacă noile incriminări vor descuraja făptuitorii, acesta fiind dezideratul legiuitorului”, a comentat avocatul.

Protecție sporită pentru persoanele din familii disfuncționale. Fără abuzuri la adresa copiilor și a femeilor din relații toxice

O altă problemă majoră reprezintă violența domestică. De cele mai multe ori, victime sunt femeile – unele nu-și dau seama în ce situație gravă sunt, dar cele mai multe se lovesc de frica de a pune punct, pentru că autoritățile nu le pot oferi siguranța necesară.

Pe marginea acestui subiect am discutat cu celebrul psiholog criminalist Tudorel Butoi. Profesorul universitar susține că existe mari probleme cu legea în vigoare.

Așadar, e nevoie de inițiative concrete și împotriva acestor probleme.

„S-a ajuns în acest punct pentru că justiția, în componența represiv-penală, a lăsat garda jos. Cum poți să cercetezi pentru loviri corporale făptuitorii, aflați în arest la domiciliu – în stare de libertate, cu control judiciar?

Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară!

Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate”, a avertizat Tudorel Butoi.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Top 5 zodii cu o vară de vis. Le așteaptă doar zile bune
Capital.ro
Minorii sub 18 Ani au strict interzis. S-a dat ordin în România. Nu mai este permis
Playtech.ro
SCANDAL! Iulia Vântur s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC au scăpat pe internet, Salman Khan le vrea ȘTERSE!
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Va fi o zi de coșmar pentru această zodie. E posibil să primească o veste cutremurătoare
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Obligatoriu pentru asociațiile de proprietari. Toți administratorii de bloc sunt obligați
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'