Ceapa de Pericei, prima legumă ecologică românească

Sălăjenii se pot lăuda cu prima legumă românească certificată de Uniunea Europeană ca fiind un produs ecologic. Drept urmare, ceapa de apă de la Pericei va fi prezentă pe toate pieţele europene.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 16:00
Ceapa de Pericei, prima legumă ecologică românească

Ceapa de Pericei este prima legumă românească certificată de Uniunea Europeană ca produs european ecologic de provenienţă românească, produs care va putea fi comercializat pe toate pieţele europene.

Un grup de producători din localitatea sălăjeană Pericei se află la Bruxelles unde au prezentat, în faţa unei comisii de experţi în cercetare agricolă „Ceapa de apă” din Pericei obţinută doar în Sălaj, extrem de apreciată pentru că nu ustură ochii atunci când este curăţată, scrie Radio România Cluj.

Singurul monument din lume dedicat cepei

În baza acestui certificat, această ceapă va putea fi comercializată pe toate pieţele de pe continent.

La Pericei există singurul monument din lume dedicat cepei. Tot aici se ţine şi un festival al acestei legume, în luna octombrie. La o astfel de sărbătoare, la Pericei, s-a realizat cea mai lungă cunună de ceapă din lume. Sute de localnici au „împletit” peste 40.000 de cepe. „Lucrarea” lor a cântărit 5 tone.