Ceartă între Washington şi Londra: Donald Trump o atacă pe Theresa May

Preşedintele american Donald Trump a atacat-o cu o extremă virulenţă pe şefa în exerciţiu a Guvernului britanic Theresa May, după publicarea în presă a unor telegrame diplomatice în care este pus în discuţie. 

09 iul. 2019, 06:11
Ceartă între Washington şi Londra: Donald Trump o atacă pe Theresa May

La Londra, Guvernul caută vinovatul sau vinovaţii care au permis publicarea de către Mail on Sunday a unor rapoarte confidenţiale transmise de către Kim Darroch, ambasadorul britanic la Washington, în care îl cataloga pe locatarul Casei Albe drept ”instabil” şi ”incompetent”.

Vizibil furios din cauza susţinerii lui May a lui Darroch, miliardarul republican a luat-o pe conducătoarea brtanică drept ţintă, exprimându-şi în mod deschis – şi prea puţin diplomatic – bucuria faţă de viitoarea plecare a acesteia, potrivit news.ro.

”Sunt foarte critic faţă de felul în care Regatul Unit şi premierul Theresa May au gestionat Brexitul”, a scris el pe Twitter, desemnând-o vinovată de ”mizeria” actuală. ”Eu i-am spus cum trebuia să procedeze, însă ea a decis să facă altfel”, a adăugat el, după care l-a atacat pe Kim Darroch.”Eu nu-l cunosc pe ambasador, dar nu este nici iubit şi nici binevenit în Statele Unite. Noi nu vom mai avea contacte cu el”, a anunţat el.

Răspunsul Downing Street nu a întârziat. ”Sir Kim Darroch are în continuare deplina susţinere a premierului”, a dat asigurări un purtător de cuvânt.Telegramele redactate de către diplomat – între care unele din 2017 – nu erau menite să fie dezvăluite publicului, potrivit news.ro.

Guvernul a anunţat deschiderea unei anchete. Obiectul acesteia este găsirea originii acestor divulgări, dar şi înţelegerea motivaţiei lor, cu două săptămâni înaintea desemnării unui nou şef de Guvern în regat.

May a condamnat divulgări ”total inacceptabile”, însă a subliniat, prin purtătorul său de cuvânt, că are ”o încredere totală” în Kim Darroch, fără să-i împărtăşescă imaginea despre administraţia americană prezentată în telegramele diplomatice, potrivit news.ro.

Aceste divulgări sunt ”neprofesioniste, neetice şi nepatriotice”, pentru că ele pot ”conduce la a face rău relaţiei” cu Statele Unite, a apreciat la BBC ministrul Comerţului Internaţional Liam Fox. Eurofobul şi populistul Nigel Farage, liderul Partidului Brexitului, consideră că ”cu cât mai repede” pleacă Kim Darroch, ”cu atât mai bine”.

Jeremy Hunt şi-a exprimat susţinerea faţă de diplomatul britanic la Washington, însă a subliniat că opiniile sale îl privesc doar pe el. ”Ambasadorul îşi făcea treaba de ambasador, adică prezintă rapoarte sincere şi opinii personale despre ceea ce se întâmplă în ţara în care lucrează, nu opiniile Guvernului britanic, nu pe ale mele”, potrivit news.ro.

După eşecul Theresei May de pune în aplicare Brexitul, Partidul Conservator urmează să-şi aleagă un nou lider şi şef al Guvernului, al cărui nume urmează să fie cunoscut la 23 iulie. Acestuia îi va reveni misiunea divorţului cu Uniunea Europeană (UE), dar şi instaurarea viitoralor relaţii comerciale.