CEARTĂ PE BANI. Coaliţia şi premierul nu s-au înţeles pe alocările pentru primării

Liderii partidelor de guvernământ urmează să se întâlnească şi marţi cu premierul Ungureanu, după ce în şedinţa de luni a coaliţiei nu au căzut de acord asupra fondurilor pe care ar urma să le primească primarii pentru investiţii, relatează România TV. Deocamdată, s-a convenit asupra modului în care se vor face alocările, nu şi cuantumul acestora.

RomaniaTV.net
02 apr. 2012, 09:55
CEARTĂ PE BANI. Coaliţia şi premierul nu s-au înţeles pe alocările pentru primării

Banii pe care ar urma să-i primească primarii puterii de la Guvern au constituit unul din subiectele pe care coaliţia le-a analizat în şedinţa de luni. Liderii partidelor de guvernământ au solicitat primului-ministru repartizarea a circa un miliard de lei primăriilor conduse de formaţiunile de la putere pentru ca acestea să poată asigura finanţarea unor investiţii prevăzute în programul de guvernare pentru 2012.

Deocamdată, nu s-a ajuns la un acord privind cuantumul final al sumelor care vor fi acordate prin Hotărâre de Guvern. În consecinţă, coaliţia va analiza din nou subiectul, împreună cu premierul, în cursul zilei de marţi.

Potrivit Mediafax, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Primul-ministru a reuşit să convingă liderii coaliţiei să aloce fonduri către administraţiile publice locale pe baza a două principii, adică pentru proiectele europene care necesită cofinanţare şi sunt în derulare, respectiv pentru achitarea datoriilor restante, aşa numitele arierate. Centralizarările solicitărilor vor fi făcute de prefecţi, aceştia o vor trimite către Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar ministrul Gabriel Berca o va prezenta premierului. Vreau să mai subliniez faptul că alocările de fonduri vor fi efectuate fără a se ţine cont de culoare politică„, a spus Suciu.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, finanţarea pentru proiectele UE aflate în derulare a fost bugetată, fiind luată în calcul de Ministerul Finanţelor, în timp ce banii pentru achitarea arieratelor la nivel local ar putea fi acordaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Discuţiile contradictorii de până acum erau generate de faptul că liderii coaliţiei doreau alocarea fondurilor solicitate de parlamentari, iar Guvernul mai degrabă ar fi fost receptiv la solicitările primarilor”, susţin sursele citate.

Premierul Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei de lunea trecută şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.

Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii„, au relatat pentru Mediafax surse politice.

Acestea susţin că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.