Ceas solar vechi de peste 150 de ani funcţionează pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Publicat: Marţi, 20 Mai 2014 12:28 // Actualizat: Marţi, 20 Mai 2014 12:28 // Sursa: romaniatv.net

Un ceas solar vechi de peste un secol şi jumătate, mai exact din 1851, funcţionează încă la Alba Iulia, el fiind amplasat pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dinspre curtea interioară.

La doar câţiva metri de acesta, pe contrafortul peretelui de vest al Catedralei Romano-Catolice "Sfântul Mihail" se mai păstrează urmele unui alt ceas solar, vechi de cinci secole, care însă nu mai este funcţional, nemaiavând tijă, notează Agerpres.

Directorul general adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că umbra tijei care cade pe cadranul numerotat cu cifre arabe indică ora şi astfel se poate şti cât este ceasul.

"Ceasul solar este calculat să fie tija astfel orientată încât umbra care cade de pe aceasta să indice ora", a explicat Constantin Inel.

El a menţionat că un astfel de ceas este instalat pe un perete perfect orientat, iar tija este fixată într-un plan vertical.

Ceasul de pe peretele Palatului Arhiepiscopal are inscripţionat anul în care a fost realizat, respectiv 1851. Ora indicată de ceas este cea reală, măsurând timpul solar.

Palatul Arhiepiscopal se află în partea de sud-vest a cetăţii din Alba Iulia, lucrările de construcţie desfăşurându-se în acelaşi timp cu edificarea Catedralei.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arhiepiscopia romano-catolică ceas ceas solar ceas solar vechi
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 mai 12:38
...la Alba Iulia, el fiind amplasat pe un zid al Palatului Arhiepiscopiei Romano-Catolice, dinspre curtea interioară. Citește mai departe… ...
20 mai 12:37
...
Un ceas solar vechi de peste un secol şi jumătate, mai exact din 1851, funcţionează...
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H