CEDO aruncă BOMBA: vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”. Reacţiile lui Valeriu Gheorghiţă şi Augustin Zegrean

Vaccinarea obligatorie este 'necesară într-o societate democratică', consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi, transmite AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată joi.

08 apr. 2021, 16:45
CEDO aruncă BOMBA: vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”. Reacţiile lui Valeriu Gheorghiţă şi Augustin Zegrean

CEDO stabileşte un precedent în dezbaterea despre vaccinarea obligatorie, publicând o hotărâre care susţine că aceasta este necesară. „Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare’.

Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

Totodată, Curtea sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”, scrie Agerpres.

CEDO: „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze”

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Aceste din urmă persoane, relevă Curtea, sunt „tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context”, adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, subliniază instanţa.

În cazul în speţă, deşi „neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii”, a fost „vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”, mai explică judecătorii de la Strasbourg.

Valeriu Gheorghiţă asigură că nu se pune problema obligativităţii vaccinării în România

Valeriu Gheorghiță

, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a fost întrebat ce părere are despre decizia CEDO, deși ea nu face referire la vaccinului împotriva virusului SARS-COV-2, ci în general. El a precizat că nu s-a pus obligativitatea vaccinării în România.

”Nu e cazul de acest lucru, nici nu a fost pusă în discuție, vreodată, în România. Vaccinarea este gratuită, voluntară și se face cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului. ”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Locul în care statul acordă bonusuri de până la 1.000 de euro pentru îngrijitoare şi muncitori sezonieri. Toţi românii care sunt la muncă în străinătate trebuie să ştie asta!

Augustin Zegrean, după decizia CEDO: Vaccinarea împtriva COVID-19 ar putea deveni OBLIGATORIE
Fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat joi seară, la B1 TV, că ”va fi o practică europeană după această decizie”, care ar putea influența și vaccinarea împotriva noului coronavirus. Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni că vaccinarea împotriva coronavirusului ”este voluntară și așa va rămâne”.

”Va fi o practică europeană după această decizie. Nu numai pentru copii. Uitați-vă ce spune comunicatul CEDO, spune că vaccinarea este o problemă de solidaritate socială”, a declarat fostul președinte al CCR.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, această decizie va influența și vaccinarea anti-COVID-19, Augustin Zegrean a răspuns: ”Da, dacă un stat care face parte din Consiliul Europei, va dispune mâine obligativitatea vaccinării împtriva COVID-19, nu vei mai avea ce face pentru că, în ultimă instanță, când te judeci cu statul, te judeci la CEDO și CEDO va spune că bine a făcut statul acela”.