Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: „Oamenii trebuie să știe”

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre efectele adverse apărute după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a precizat că oamenii trebuie să ştie că evenimentele trombotice sunt des întâlnite în medicină.

08 apr. 2021, 16:36
Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: „Oamenii trebuie să știe”
Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: "Oamenii trebuie să știe"

Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă a declarat că va fi elaborat un ghid în care vor fi prezentate principalele semne apărute după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca.

Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca

Citeşte şi Cum putem recunoaşte dacă avem tromboză. Simptomele la care trebuie să fim atenţi dacă ne-am vaccinat cu serul AstraZeneca!

„O să avem un ghid care să prezintă principalele semne: durere în piept, umflături, dureri abdominale, anumite simptome neurologice (aș vrea să menționez durerea de cap intensă, tulburată cu tulburări de vedere) sau chiar pete de sânge. Aceste semne trebuie să conducă persoana către medic. Fac un apel către medici să raportăm atent și să le raportăm atât la nivel de România, cât și la nivel de UE.

Oamenii trebuie să știe că evenimentele trombotice sunt comune: sunt 1400 la nivel anual. E ceva comun ce întâlnim în medicină.

Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național poate prin implicarea spitalelor județene. Aceste efecte adverse pot fi tratate la aceste spitale județene.

Raportarea reacțiilor adverse se face în centrele de vaccinare în cele 15 minute de supraveghere, dar și pe ANM.RO

Cred că este important să amplificăm câteva mesaje: vaccinarea este gratuită, voluntară, iar la acest moment avem trei tipuri de vaccinuri autorizate; fiecare persoană știe ce vaccin este în centrul în care se vaccinează”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că în România se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

„Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare. Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile.

Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

Persoanele vaccinate cu prima doză vor primi și a doua doză. Pentru persoanele cu tromboze după prima doză vor decide pașii următori împreună cu medicul de familie”, a mai precizat medicul militar.

Reamintim că EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.