CEDO i-a dat câştig de cauză Iuliei Timoşenko, dar Kievul nu vrea să o elibereze încă

Decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, CEDO, la plângerea formulată de fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, care a declarat ca fiind ilegală arestarea ei în 2011, a intrat în vigoare la 31 iulie 2013. Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier ucrainean, a declarat că "Ucraina trebuie să o elibereze", dar autorităţile ucrainene sunt de altă părere.

RomaniaTV.net
31 iul. 2013, 11:07
CEDO i-a dat câştig de cauză Iuliei Timoşenko, dar Kievul nu vrea să o elibereze încă

Deşi verdictul Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a fost favorabil fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, autorităţile de la Kiev susţin că acesta, potrivit normelor juridice, ar avea „un caracter strict moral”: statutul Iuliei Timoşenko s-a schimbat demult, acum ea nefiind doar suspectă, ci acuzată.

Între timp, susţinătorii fostului premier atenţionează în legătură cu noi dosare penale deschise împotriva Iuliei Timoşenko. Deputatul opozant Vladimir Ariev a declarat pentru cotidianul rus Izvestia că Procuratura Generală verifică implicarea fostului premier în falimentul Rodovibank. Ariev afirmă că „la ora actuală anchetatorii cer extrădarea din Ungaria a fostului deputat al Blocului Iulia Timoşenko, Aleksandr Şepelev, pentru fabricarea unui nou dosar împotriva Iuliei Timoşenko”.

Însă autorităţile de la Kiev afirmă că „toate aceste declaraţii panicarde se fac exclusiv în scopuri publicitare, iar autorii lor sunt opozanţii înşişi”. „Nu se pregătesc niciun fel de noi anchete la adresa Iuliei Timoşenko„, a declarat pentru Izvestia reprezentanta Procuraturii Generale, Margarita Velkova.

În opinia directorului Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasev, Timoşenko depinde direct de cota de popularitate a partidului UDAR al lui Vitali Kliciko.

După cum explică politologul, singura şansă a Iuliei Timoşenko de a ieşi într-un viitor nu atât de îndepărtat din închisoare este aceea ca, în urma creşterii popularităţii lui Kliciko, autorităţile să considere că el va putea face serioasă concurenţă lui Viktor Ianukovici în timpul alegerilor prezidenţiale din 2015. De Timoşenko ar putea fi nevoie pentru ca aceasta să facă la rândul ei concurenţă în tabăra opoziţiei. Totodată, conform normelor legislaţiei ucrainene, Timoşenko însăşi, care are o condamnare la dosar, nu mai poate candida la Preşedinţie, afirmă Karasev.

Între timp, şefii misiunii de monitorizare a Parlamentului European, Pat Cox şi Alexander Kwasniewski, efectuează o vizită de lucru de trei zile în Ucraina pentru a evalua situaţia respectării drepturilor omului. În 31 iulie, ei urmează să o viziteze, deja pentru a patra oară, pe Timoşenko la spitalul din Harkov.

Este greu de presupus că această vizită a deputaţilor europeni este în stare să schimbe soarta „deţinutei numărul 1” din Ucraina. În istoria acestei ţări ea va rămâne ca primul funcţionar de rang înalt care a fost pedepsit pentru acţiunile sale. De altfel, în pofida faptului că Timoşenko a fost condamnată pentru maşinaţiuni în timpul semnării acordului ruso-ucrainean în domeniul gazului, acest lucru nu s-a răsfrânt asupra relaţiilor dintre cele două ţări şi nu se va răsfrânge nici pe viitor, este părerea politologului ucrainean Dmitri Djanghirov.