Ceferiştii ameninţă din nou cu GREVA. Vezi ULTIMATUMUL dat Ministerului Muncii

Sindicatele din sectorul feroviar vor demara procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă, dacă vineri sau luni, 28 aprilie, nu va fi semnat acordul cu Ministerul Muncii privitor la preluarea clauzelor din contractul colectiv de muncă care a expirat deja, a declarat vineri Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial.

25 apr. 2014, 10:48
Ceferiştii ameninţă din nou cu GREVA. Vezi ULTIMATUMUL dat Ministerului Muncii

„Aseară (joi, n.r.), am primit avizul de legalitate de la Ministerul Muncii, necesar pentru semnarea acordului privitor la preluarea clauzelor din contractul colectiv de muncă, care a expirat deja. În principal, acordul se referă la creşterea salariilor cu 2,4% pentru următoarele luni, dar şi la respectarea drepturilor prevăzute de lege pentru cei care lucrează în funcţii de execuţie. Va fi vorba de un acord de principiu între părţi (sindicate – Ministerul Muncii), urmând ca în luna iunie sau iulie să ne prezentăm în faţa reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional pentru a-i convinge că s-a făcut o greşeală şi că se impune o creştere a salariilor cu 10%, posibilă după rectificarea bugetară din luna august. În orice caz, dacă astăzi (vineri, n.r.) sau luni nu semnăm acordul cu Ministerul Muncii, vom demara procedurile de declanşare a conflictului colectiv de muncă„, a afirmat Gheorghe Frăţică, citat de Agerpres.

Angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA au declanşat, miercuri dimineaţă, un protest spontan care a determinat oprirea în staţiile de cale ferată, pe întreaga reţea feroviară, a 278 de trenuri de călători, în intervalul orar 7.00 – 9.00.

Federaţiile sindicale din transportul feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.

În context, administraţia CFR Călători a amintit că, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, au fost derulate toate etapele prevăzute de lege.