Cehia a luat o măsură care înfurie UE. Magazinele mari vor fi obligate să vândă în majoritate produse alimentare locale

Deputaţii cehi au adoptat un amendament care obligă magazinele cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi să vândă în principal produse alimentare locale, începând de anul viitor, în pofida criticilor formulate de mai multe state europene.

21 ian. 2021, 16:27
Cehia a luat o măsură care înfurie UE. Magazinele mari vor fi obligate să vândă în majoritate produse alimentare locale

Potrivit măsurii adoptate în parlamentul de la Praga, produsele alimentare ceheşti vor trebui să reprezinte cel puţin 55% din vânzările acestor magazine. Mai mult, ponderea produselor alimentare locale ar urma să crească până la 73% în 2028, potrivit amendamentului produs de formaţiunea de extremă dreaptă „Libertate şi democraţie directă” (SPD) a vicepreşedintelui Camerei inferioare, Tomio Okamura. Cota nu se aplică decât alimentelor care pot fi produse în Cehia.

Textul a fost susţinut de partidele din coaliţia la putere şi de deputaţii comunişti care susţin cabinetul minoritar de centru stânga, cu 66 de voturi pentru faţă de 29 împotrivă. Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, ar urma să promulge amendamentul, în pofida faptului că ar putea încălca regulile pieţei unice europene.

Citeşte şi Magazinele din Marea Britanie au început să raționalizeze produse alimentare şi de igienă personală

Guvernul minoritar condus de premierul Andrej Babis şi format din mişcarea sa populistă, ANO, şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti. Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, Babis şi-a plasat acţiunile la Agrofert într-o serie de fonduri fiduciare, în ideea de a evita conflictele de interese care ar putea apărea în urma dublei sale calităţi, de prim ministru şi patron al Agrofert. Cu toate acestea, Andrej Babis a fost acuzat de fraudare a granturilor UE şi a primit critici din partea Comisiei Europene şi a opoziţiei cu privire la dublul său rol de politician care decide subvenţiile UE şi antreprenor care beneficiază de ele.

Cotidianul economic ceh Hospodarske noviny a informat miercuri că opt ţări din UE, printre care se numără în special Germania şi Franţa, au criticat amendamentul cu privire la cota pentru produse alimentare locale într-o scrisoare trimisă şefului comisiei pentru agricultură din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Faltynek. „Dacă şi celelalte ţări din UE vor începe să facă acelaşi lucru, aceasta ar prejudicia considerabil exporturile Cehiei„, a declarat la rândul său Radek Spicar, vicepreşedintele Confederaţiei industriei şi transportului din Cehia.