Crinuţa Dumitrean, Mihai Rotaru şi alte patru persoane, ARESTAŢI PREVENTIV în dosarul lui Ioan Oltean

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, sâmbătă, ca omul de afaceri Mihai Rotaru, Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici, foşti membri în comisia ANRP, evaluatorul Sergiu Negurici, dar şi fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, să fie arestaţi preventiv pentru 30 de zile în dosarul penal al deputatului Ioan Oltean.

28 nov. 2015, 13:40
Crinuţa Dumitrean, Mihai Rotaru şi alte patru persoane, ARESTAŢI PREVENTIV în dosarul lui Ioan Oltean

Cei şase reţinuţi în dosarul privind despăgubirea ilegală acordată de ANRP lui Mihai Rotaru, printre care omul de afaceri şi fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, au fost arestaţi, printr-o decizie a instanţei supreme.

Citeşte şi: Preotul care l-a DENUNŢAT pe Oltean, fost PUŞCĂRIAŞ. Cine e omul bisericii care a văzut ŞPAGA luată de deputat. VIDEO

Procurorii DNA i-au reţinut, joi seară, pe Sergiu Diacomatu, fost preşedinte al ANRP, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat în Ministerului Justiţiei, şi pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmând să ceară instanţei arestarea lor preventivă pentru abuz în serviciu. De asemenea, Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, a fost reținut de procurorii DNA. Vineri ei au fost prezentaţi în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a rămas în pronunţare până sâmbătă.

Audierile de la ICCJ au fost unele cu peripeţii. Crinuţa Dumitrean, însărcinată în 8 luni, s-a simţit rău în sala de judecată şi a fost nevoie de intervenţia unei ambulanţe. Medicii au decis să o ducă la spital, unde a aşteptat verdictul judecătorului.

În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputaților Cătălin Teodorescu, acuzat de abuz în serviciu, și Ioan Oltean, acuzat de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu.

ACUZAŢIILE DNA

DNA precizează, într-un comunicat de presă, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 26.11.2015, a inculpaţilor:

DIACOMATU SERGIU IONUŢ, la data faptei vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.),

CONSTANTINOVICI RODICA și ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, membri în aceeași comisie, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi

NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentruinfracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

Potrivit procurorilor, Crinuța Dumitrean a făcut parte din comisia care a stabilit despăgubirile pentru mai mulți oameni de afaceri. Mihai Rotaru a primit de la instituția pe care Crinuța Dumitrean a condus-o preț de doi ani, o despăgubire de peste 100 de milioane de lei.

REFERAT DNA: „Ioan Oltean era ca un ŞEF pentru Crinuţa Dumitrean. Era o prezenţa constantă în biroul preşedintei”

În ordonanțele de reţinere se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, inculpații Diacomatu Sergiu Ionuţ, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, în dosarul de despăgubire menționat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P., și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Rotaru Mihai. În schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de A.N.R.P. în tot cursul anului 2011.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 27 noiembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mihai Rotaru a fost adus, joi, cu mandat la DNA, acesta fiind beneficiarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei, acordată de comisia ANRP, pentru un teren din Piteşti, în perioada în care şefa comisiei era Crinuţa Dumitrean.

În acest dosar, sunt urmăriți penal deputații Ioan Oltean pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență și Cătălin Teodorescu, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta fiind la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Teodorescu este trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză.

DNA precizează că, la 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Procurorii au constatat că terenul a fost supraevaluat cu aproximativ 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, fiind facilitată obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

„Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță”, se arată în comunicatul DNA.

Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis lui Oltean 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susțin procurorii.

CITEŞTE ŞI: Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, URMĂRIŢI PENAL. DNA: Oltean a primit 600.000 de euro într-o „parohie” VIDEO