Cei doi asasini ai fiului judecătorului arădean Trifa, condamnaţi la 18 şi 20 de ani de detenţie

Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat la închisoare pe cei doi bărbaţi care l-au ucis, în 2004, pe fiul judecătorului arădean Ioan Trifă, această decizie venind după ce organele judiciare locale au susţinut că tânărul de 20 de ani s-a sinucis, iar o altă instanţă l-a achitat pe unul din agresori.

RomaniaTV.net
20 nov. 2012, 18:14
Cei doi asasini ai fiului judecătorului arădean Trifa, condamnaţi la 18 şi 20 de ani de detenţie

„Condamnă inculpatul Răchită Ovidiu la o pedeapsă rezultantă de 20 de ani închisoare şi 5 ani complementară art. 64 lit. a teza II-a şi b Cod penal. Condamnă inculpatul Moldovan Florin Dumitru la o pedeapsă rezultantă de 18 ani închisoare şi 5 ani complementară art. 64 lit. a teza II-a şi b Cod penal. Dispune restituirea crosei”, se arată în minuta Curţii de Apel Alba Iulia, publicată pe site-ul instanţei.

Astfel, celor doi li s-a interzis, pe o perioadă de cinci ani, dreptul de a alege sau de a ocupa vreo funcţie publică.

Această decizie poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care va hotărî definitiv în acest proces.

În 15 februarie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe cei doi bărbaţi care l-ar fi ucis, în 2004, pe fiul judecătorului arădean Ioan Trifă.

Ovidiu Răchiţă şi Florin Dumitru Moldovan sunt acuzaţi şi judecaţi pentru omor calificat şi deosebit de grav şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în 22 mai 2004, în jurul orei 2.40, Răchită şi Moldovan, pe fondul unui conflict spontan, l-au urmărit pe studentul Traian Alexandru Trifa, în vârstă de 20 de ani (fiul judecătorului Trifa Ioan). În timp ce tânărul se afla la volanul autoturismului Mercedes, cei doi l-au imobilizat după ce au lovit parbrizul din dreptul şoferului, cu o crosă de golf.

Incidentul s-a petrecut în zona cartierului Micalaca din Arad.

Agresorii l-au scos cu forţa din autoturism pe Traian Alexandru Trifa şi l-au băgat în autoturismul lui Răchită, „unde i-au aplicat în mod repetat multiple lovituri cu diverse corpuri dure în zone vitale ale organismului”. Ulterior, cei doi agresori l-au abandonat pe tânăr, care se afla în stare de agonie, într-o zonă pustie pe malul stâng al Mureşului, în apropierea ştrandului Neptun din Arad. La scurt timp victima a decedat, susţine Parchetul.

Actele medico-legale efectuate în cauză au stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat şocului traumatic, consecinţă a unui politraumatism.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Arad, de acolo procesul fiind strămutat la Sibiu.

În 24 octombrie 2011, Tribunalul Sibiu a decis achitarea lui Florin Dumitru Moldovan, dispunând punerea de îndată în libertate a acestuia.

Totodată, tribunalul l-a condamnat la 15 ani şi şase luni de închisoare pe Ovidiu Răchită.

Decizia Tribunalului Sibiu a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia, care în 17 ianuarie 2012 a început dezbaterile în acest caz.

Acest proces a început după ce judecătorul arădean Trifa a făcut plângere penală împotriva poliţiştilor şi procurorilor care s-au ocupat de acest caz, cerând trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.

La un an de la deces, în scopul obţinerii şi dovedirii adevărului (tocmai pentru că se menţineau, în continuare, unele dubii privind omorul) judecătorul Trifa a cerut exhumarea cadavrului fiului său pentru a fi reexaminat medico-legal şi a se specifica în dosar toate leziunile şi fracturile care au condus la deces, în urma unor agresiuni extrem de violente.

După reluarea investigaţiilor de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, aceştia au stabilit cine l-a ucis pe Alexandru Trifa.

Când fiul judecătorului a fost găsit mort, s-a apreciat de către organele judiciare că tânărul s-ar fi sinucis.