Cei doi paramedici ajunşi primii la locul accidentului aviatic din Apuseni, audiaţi de procurori

Ziana Motora şi Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, miercuri, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj.

29 ian. 2014, 11:22
Cei doi paramedici ajunşi primii la locul accidentului aviatic din Apuseni, audiaţi de procurori

Cele două tinere au fost audiate în calitate de martor de o comisie rogatorie formată la Parchetul Curţii de Apel Cluj, potrivit Mediafax. La ieşirea de la audieri, paramedicii nu au făcut declaraţii.

Medicul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Adela Golea a declarat, miercuri, că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenţie.

Ziana Motora, de 26 de ani, este medic rezident medicină de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, iar Raluca Zăgănescu are 23 de ani şi este studentă în anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani. Ele sunt primele care au ajuns la victimele accidentului aviatic din Apuseni.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

CITEŞTE ŞI: Tatăl AUREI ION: „Aştept condamnări, nu demisii”

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi „ne-am recules”.

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.