Cei mai bogaţi români şi poveştile averilor lor

Au făcut averi colosale şi au fost cunoscuţi de o lume întreagă. Vorbim despre cei mai bogaţi români din toate toate timpurile care au marcat istoria interbelică. Fie că au pornit de la afaceri mici, dezvoltând apoi adevărate industrii sau au fructificat moşteniri de familie, numele lor au rămas în istoria României. Averile lor, însă, au rămas doar poveşti.

RomaniaTV.net
03 nov. 2012, 10:10
Cei mai bogaţi români şi poveştile averilor lor

Nicolae Malaxa a fost unul dintre cei mai bogaţi români de numele căruia se leagă construcţia primelor locomotive româneşti. Fabricile care îi purtau numele erau printre cele mai moderne din Europa. Nicolae Malaxa a beneficiat de sprijin politic, însă decăderea lui a avut loc odată cu venira comuniştilor la putere. A emigrat in SUA unde a şi murit.

Jean Mihail a fost unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Oltenia, cu o avere colosală. Deţinea sute de mii de hectare de teren şi era totodată proprietarul unei averi în bani de un miliard de lei. În anii ’20, lichidităţile lui Jean Mihail echivalau cu 9 tone de aur. La izbucnirea crizei financiare a girat statul condus de Carol al II-lea pentru o parte din împrumuturile guvernamentale din străinătate. Pentru că nu a avut moştenitori şi-a donat întreaga avere statului pentru şcoli, spitale şi bibioteci. Nu s-a construit nimic, iar de averea lui s-a ales praful. A rămas doar Palatul Jean Mihail, astăzi, Muzeu de Artă din Craiova.

Max Auschnitt este cel care a pus bazele grupului Titan-Nădlac-Călan, având în componenţă laminorul de la Galaţi şi mai multe combinate metalurgice. A fost administratorul Uzinelor şi Domeniilor de Fier Reşiţa, cea mai mare companie românească interbelică, având un capital de peste un miliard de lei şi peste 22.000 de angajaţi. Şi el, ca şi Malaxa, emigrază în SUA unde îşi găseşte sfârşitul.

Însă cel mai bogat român al acelor vremuri ar fi fost chiar Regele Carol I. Nu au existat multe detalii despre averea sa, dar cheltuia adevărate averi în hoteluri şi cazinouri. După abdicare, în 1940, a plecat din România cu un tren compus din 12 vagoane pline cu obiecte de patrimoniu, tablouri, aur şi alte valori.