Cei patru infractori care cereau bani în numele Andreei Marin și a lui Teo Trandafir și-au primit sentința. Prejudiciul se ridică la 35.000 de euro

Sentința pentru cei patru infractori, care cereau bani în numele Andreei Marin și a lui Teo Trandafir, a fost dată după șase ani.

15 iun. 2023, 19:56
Cei patru infractori care cereau bani în numele Andreei Marin și a lui Teo Trandafir și-au primit sentința. Prejudiciul se ridică la 35.000 de euro
Cei patru infractori care s-au folosit de numele Andreei Marin și al lui Teo Trandafir au primit sentința

În urmă cu șase ani, în perioada 2015-2016, patru indivizi din județul Neamț au cerut bani în numele Andreei Marin și al lui Teo Trandafir, dar și al altor vedete, prin crearea de campanii umanitare de strângeri de fonduri false.

Trei frați, Iulian Vlad Lăcătuș, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuș, de 23 de ani, Valentin Lăcătuș, de 18 ani, și Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani (vârstele la data comiterii faptelor), au creat strângeri de fonduri false, utilizând numele unor vedete, în mod ilegal.

Citește și: „Roata” – Noua formă de înșelăciune care îi lasă pe români fără bani. Cum fură cămătarii de la utilizatorii Facebook

Iulian Vlad Lăcătuș, liderul grupului, a fost acuzat că a constituit grupul infracțional organizat în cadrul căruia s-a acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive pe Facebook. Pejudiciul în urma înșelătoriei se ridică la suma de 35.000 de euro, strânși din donațiile a 273 de persoane.

La șase ani de la săvârșirea faptelor, s-a dat sentința în cazul celor patru indivizi. Victimele au solicitat să fie despăgubite, dar acest lucru este posibil doar pentru 80 dintre acestea, deoarece faptele au fost prescrise. Astfel, infractorii au scăpat și de închisoare și de achitarea pagubelor.

Citește și: Zeci de mame bănuite că au încasat ilegal indemnizaţii pentru creșterea copilului de 5,5 milioane lei

Infracțiunile comise între 2015-2016 au fost trimise în judecată anul trecut, după șase ani de anchete. Tribunalul Neamț a dat sentința în cazul celor patru infractori, acuzați de înșelăciune în formă continuată, fals informatic în formă continuată și constituire de grup infracțional organizat. Faptele au fost prescrise, iar inculpații vor avea de plătit o sumă mult mai mică decât cea furată, fiind absolviți de orice răspundere penală.

Cei patru infractori creau conturi false pe Facebook cu numele vedetelor, apoi contactau diverse persoane, cărora le propuneau să se implice în cazuri sociale. Ulterior, trimiteau un mesaj prin care se scuzau că au trimis din greșeală mesajul și le spuneau celor abordați că, dacă totuși vor să contribuie la campania umanitară pot trimite banii prin Western Union sau MoneyGram.