„Roata” – Noua formă de înșelăciune care îi lasă pe români fără bani. Cum fură cămătarii de la utilizatorii Facebook

Autoritățile din Alba Iulia atrag atenția asupra unui nou mod de înșelăciune practicată pe Facebook sub numele de „Roata”.

09 feb. 2023, 20:47
„Roata” – Noua formă de înșelăciune care îi lasă pe români fără bani. Cum fură cămătarii de la utilizatorii Facebook
„Roata”, noua metodă de înșelăciune inventată de cămătari

„Roata” este un joc controlat de cămătari chiar pe platforma Facebook. Aceștia oferă jucătorilor diferite sume de bani, cu o dobândă lunară de 25% din valoarea sumei împrumutate.

Procurorii din Alba Iulia au descoperit o rețea de cămătărie de acest fel, care a lăsat mai mulți oameni fără bani. Jocul era făcut în așa fel încât infractorii câștigau de fiecare dată.

Judecătoria Alba Iulia a admnis în data de 3 februarie acordul de recunoaștere a vinovăției, semnat de procurori cu o femeie din Hunedoara, Louisa Karina Morariu, pentru infracțiune de cămătărie.

Femeia a primit o condamnare de un an de zile de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că dădea bani cu camătă persoanelor care jucau „Roata”.

Citește și: Hoții de buzunare au inventat o nouă metodă de furt. Un bărbat a fost păcălit și a rămas fără 2.000 de lei

„Fără a fi autorizată și cu titlu de îndeletnicire, inculpata Morariu Karina Louisa a acordat persoanei vătămate 23 de împrumuturi a diferite sume de bani, în cuantum total de 84.500 lei și a solicitat pentru fiecare împrumut o dobâîndă lunară în procent de 25% din valoarea acestuia până la data restituirii debitului principal, obținând astfel un folos necuvenit în cuantum de 37.312 lei, reprezentând suma încasată cu titlu de dobândă”, potrivit rechizitoriului.

„Roata” face victime pe Facebook

Persoana vătămată a cunoscut-o pe Morariu pe Facebook, „unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană (așa numitele roți)”, potrivit actului de sesizare al Judecătoriei.

„Din pricina unor probleme financiare, în luna iulie 2021, persoana vătămată a fost nevoită să se retragă din roată. Persoana vătămată ar fi trebuit să primească suma de 31.320 lei și să dea suma de 35.780 lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 de lei”, se arată în același act.

Citește și: Încărcarea telefonului mobil la serviciu, furt de curent. Angajaţii riscă chiar închisoare

Potrivit procurorilor, începând din luna decembrie 2020, persoana condamnată i-a dat victimei diferite sume de bani pentru a plăti ratele pentru jocul „Roata”.

Atunci când a vrut să se retragă, victima a fost contactată de cămătăreasă și amenințată „că va fi denigrată, creându-i o stare de temere”. Infractoarea a recunoscut toate acuzațiile care i-au fost aduse de procurori.