Cel mai amplu sondaj realizat vreodată pe tema încălzirii globale. Două treimi din adolescenţi consideră schimbările climatice ca fiind o urgenţă globală

Cel mai amplu sondaj pe tema încălzirii globale realizat până în prezent relevă că două treimi din oameni consideră schimbările climatice ca fiind o „urgență globală”.

27 ian. 2021, 12:31
Cel mai amplu sondaj realizat vreodată pe tema încălzirii globale. Două treimi din adolescenţi consideră schimbările climatice ca fiind o urgenţă globală

Studiul, realizat de Universitatea Oxford şi Organizaţia Naţiunilor Unite, a utilizat sondaje de tip ”pop-up” în jocuri online precum Angry Birds pentru a obţine răspunsuri de la grupuri mai greu accesibile, inclusiv de la persoane care nu au vârsta legală pentru a vota. Sondajul a inclus răspunsurile a peste 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări, fiind cel mai amplu sondaj ce a avut ca temă schimbările climatice, realizat vreodată.

Sondajul ”People’s Climate Vote” a ajuns la concluzia că, printre altele, aproape 70% dintre tinerii cu vârsta sub 18 ani cred că schimbările climatice reprezintă o urgenţă globală în comparaţie cu 58% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani. Media per ansamblu a fost de 64%.

Cassie Flynn, din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), a afirmat că acest fapt arată ”un val de susţinere pentru măsuri ambiţioase în domeniul climei”, pe care liderii mondiali ar trebui să le ia în considerare.

Citeşte şi Donald Trump stârneşte din nou controverse cu privire la încălzirea globală: „În cele din urmă vremea se va răci”

Sondajul vine într-un moment critic, când guvernele planifică pachete de stimulente în scopul redresării după criza COVID-19 care va continua să afecteze şi generaţiile viitoare, a adăugat aceasta. ‘‘Acest lucru oferă o viziune fără precedent, exhaustivă nu doar a faptului că oamenii cred în existenţa unei crize climatice, dar şi a modului în care doresc să o rezolve, asupra priorităţilor pentru a ne salva din această situaţie”, a spus Flynn, citată de The Guardian.

Credinţa publicului în existenţa unei urgenţe climatice a fost mai puternică în Marea Britanie, care va găzdui un summit global ONU pe tema schimbărilor climatice în Scoţia, în noiembrie, şi în Italia, cu 81%. Susţinerea pentru măsuri climatice în restul teritoriilor a fost mai ridicată în rândul celor care au urmat cursuri universitare, se mai arată în sondaj. Concret, ţările cu cea mai mare proporție de cetățeni care cred că ne aflăm în stare de urgență climatică sunt Marea Britanie și Italia (81%), Australia (72%), SUA, Rusia (65%), India(59%). Cea mai mică proporție, 50%, s-a înregistrat în Republica Moldova.

Citeşte şi ONU cere statelor să declare stare de urgenţă climatică

Per ansamblu, cele mai populare politici climatice sunt considerate eforturile de a conserva pădurile şi solul, care au primit susţinere din partea a 54% dintre participanţii la sondaj. Cel mai puţin populară a fost promovarea unei diete pe bază de plante. Sondajul a avut o marjă de eroare de 2%, au mai precizat realizatorii studiului.