Cel mai bogat arab a rupt legăturile cu Forbes, din cauza unei dispute privind topul miliardarilor

Prinţul Alwaleed bin Talal, cel mai bogat om din lumea arabă, a anunţat că a "rupt legăturile" cu echipa care se ocupă de lista miliardarilor publicată de revista Forbes, acuzând utilizarea unei metode incorecte de evaluare a averilor, cu înclinaţie împotriva investitorilor din Orientul Mijlociu.

RomaniaTV.net
05 mart. 2013, 12:19
Cel mai bogat arab a rupt legăturile cu Forbes, din cauza unei dispute privind topul miliardarilor

Forbes evaluează averea Prinţului Alwaleed la 20 miliarde de dolari, în urcare cu 2 miliarde de dolari în ultimul an, clasândul pe locul 26 în topul celor mai bogaţi oameni din lume în 2013, publicat luni.

Prinţul Alwaleed bin Talal deţine 95% din acţiunile grupului Kingdom Holding Company, înregistrat în Arabia Saudită, cu afaceri diversificate, de la hoteluri de lux până la o participaţie importantă la Twitter.

Kingdom Holding Company denunţă într-un comunicat că Forbes ar utiliza o metodă incorectă de evaluare a averilor, cu o înclinaţie împotriva oamenilor de afaceri din Orientul Mijlociu. Compania nu a precizat la cât evaluează averea Prinţului Alwaleed.

Un purtător de cuvânt al Forbes, citat de Financial Times, susţine că investitorul saudit îşi evaluează averea la 29,6 miliarde de dolari.

Prinţul Alwaleed s-ar plasa astfel în topul celor mai bogaţi 10 oameni din lume, deasupra omului de afaceri francez Bernard Arnault, fondatorul Luis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) şi cel mai influent om de afaceri francez, cu o avere evaluată la 29 miliarde de dolari.

„Prinţul Alwaleed a transmis un comunicat de presă ca răspuns la o serie de întrebări transmise de Forbes pentru a verifica anumite informaţii. Forbes analizează de câţiva ani situaţia financiară a prinţului şi va prezenta rezultatele investigaţiei într-un articol din revistă, care va fi publicat online”, se arată într-un comunicat al publicaţiei americane, controlată de Steve Forbes.

Kingdom Holding Company a precizat că va continua să colaboreze cu Bloomberg Billionaires Index, topul miliardarilor lansat anul trecut de grupul Bloomberg care concurează cu lista Forbes. Topul Bloomberg este actualizat la zi, în funcţie de evoluţia pieţelor financiare.

După calculele Bloomberg, averea Prinţului Alwaleed se cifra la 28 miliarde de dolari luni seară, locul 16 în lume. Kingdom Holding apreciază că estimările Bloomberg sunt mai corecte şi iau în calcul şi cifrele comunicate de companie.

Grupul saudit a adăugat că Forbes a refuzat să accepte evaluările indicate de bursa din Riad, unde este listată Kingdom Holding.

În schimb, Forbes se ghidează după evoluţia indicilor bursieri de pe alte pieţe emergente, precum Mexicul, a precizat compania, făcând referire aparent la evaluarea averii lui Carlos Slim, considerat de ambele topuri cel mai bogat om din lume.

Kingdom Holding a denunţat şi reducerea „arbitrară” a valorii unor participaţii la companii nelistate, precum cele la Twitter şi grupul chinez de comerţ pe internet 360Buy.

Directorul financiar al Kingdom Holding a declarat că grupul a mai luat legătura cu Forbes şi în alţi ani cu privire la metodologia folosită pentru calcularea averilor, însă observaţiile nu au avut niciun rezultat.

În final, compania saudită a precizat că Prinţul Alwaleed a contractat avocaţi prin staff-ul propriu.