Cel mai căutat infractor din Republica Moldova a fost depistat

Cel mai cunoscut infractor din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost identificat de autoritățile basarabene. Oligarhul moldovean s-ar ascunde în Ciprul de Nord, informează presa internațională. 

26 mai 2022, 17:54
Cel mai căutat infractor din Republica Moldova a fost depistat

Oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi ajuns în România de curând, unde ar fi poposit timp de câteva zile, a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău.

Plahotniuc, fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Rep. Moldova, este dat în urmărire generală după ce magistrații au stabilit că este vinovat pentru spălare de bani, escrocherie, respectiv crearea și conducerea unei organizații criminale.

Controversatul politician, fost șef al partidului PD, obișnuia să viziteze Turcia. Primele informații despre prezența sa în Cipru au apărut anul trecut, informează Antena 3.

 

 

Cine este, de fapt, Vladimir Plahotniuc

 

În noiembrie anul trecut, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul Metalferos, compania de stat a Rep. Moldova care se ocupă cu vânzarea de fier vechi. Potrivit anchetatorilor, statul ar fi fost prejudiciar cu 1,2 miliarde de lei moldovenești, echivalentul a 60 de milioane de euro.

Oligarhul moldovean este dat în urmărire internațională din 2019. Potrivit documentelor de la RISE Moldova, Plahotniuc era implicat în afaceri cu Metalferos încă din anul 2008.

Vlad Plahotniuc are cetățenie moldovenească, română, turcă și rusă. El a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada decembrie 2010 – februarie 2013.

În 2011 s-a aflat că Plahotniuc are cetățenie română, înregistrat sub numele Vlad Ulinici. Controversatul antreprenor a explicat că a făcut acest lucru pentru a-și proteja copiii. Astfel, a dorit să evite ca cei doi fii să fie discriminați pe perioada studiilor din România. Ulterior, politicianul a cerut ca numele să fie redenumit așa cum este cunoscut publicului larg.

În 2020, secretarul de stat american Mike Pompeo l-a inclus pe Vladimir Plahotniuc și membrii familiei sale pe lista persoanelor indezirabile pe teritoriul SUA.