Cel mai intim obiect al lui Hitler, vândut într-un „război al licitațiilor”. Suma pentru care a fost achiziționat. Galerie foto

Cel mai intim obiect al lui Hitler, care a fost descoperit în urmă cu 76 de ani, a fost vândut la licitație cu peste 10.000 de euro.

31 mai 2021, 16:09

Cel mai intim obiect al lui Hitler, cheile de la toaleta din biroul personal, a fost vândut la suma de 14.000 de lire, în cadrul unei licitații din Kent, Marea Britanie. Cheile de la toaleta lui Hitler au fost descoperite în urmă cu 76 de ani, de către aliații săi,

Artefactul a fost disputat între doi mari pasionați de reclicve ale celui de-al Doilea Război Mondial. Bătălia pentru unul dintre cele mai intime obiecte care au aparținut lui Hitler, s-a dat între un englez și un neamț.

Prețul de pornire pentru cheile la toaleta lui Hitler a fost de 300 de lire și s-a adjudecat la 14.000 de lire. Artefactul include două chei, atașate de un breloc metalic ce are pe una dintre fațete emblema nazistă a vulturului și simbolul zvasticii, iar dedesubt este inscripționat numărul 166.

Prețiosul obiect se crede că ar fi fost descoperit de un locotenent britanic de aviație, pe numele de A.A Williams, imediat după ce Berlinul a fost eliberat, la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial.  Locotenentul a atașat obiectului și o scrisoare în care a explicat cum a intrat în posesia lui.

„Cheile din Cancelaria Reich-ului, luate de către mine din biroul personal al lui Adolf Hitler, în 1945”, este notat în biletul care însoțește obiectul, titrează Metro.

Cel mai intim obiect al lui Hitler: „Prețul la care a fost vândut a depășit așteptările”

Cheile au intrat apoi în posesia unui muzeu, dintr-o mică localitate de lângă Londra, unde au și rămas în perioada anilor 1980-1990. Apoi, un colecționar privat le-a cumpărat de la proprietarul muzeului și le-a vândut casei de licitații pentru 300 de lire.

Motivul, pentru care valoarea cheilor de la toaleta lui Hiler au urcat la valoarea de 14.000 de lire, este din cauza faptului că marii doritori au dus o luptă crâncenă pentru achiziția obiectului. Cei care au licitat cel mai mult au fost trei britanici și câțiva cetățeni germani.

„A fost un război al licitațiilor dintre persoane din Marea Britanie și Germania care au facilitat creșterea prețului. Este o piesă unică din istorie, cu toate acestea prețul la care a fost vândut, ne-a depășit așteptările. Perechea de chei are inscripționat cuvântul „bărbați”, deci se pare că este vorba de zona toaletelor destinată bărbaților.”, a declarat Matthew Tredwen, reprezentantul casei de licitații.