Cel mai longeviv prim-ministru în funcţie din lume, premierul din Bahrain, a decedat la 84 de ani

Cel mai longeviv prim-ministru din lume a decedat la 84 de ani. Premierul Bahrainului, șeicul Khalifa ben Salman al Khalifa, era șeful Executivului încă de la independenţa regatului din 1971. El a încetat din viaţă miercuri dimineaţa, la un spital din Statele Unite ale Americii.

RomaniaTV.net
11 nov. 2020, 13:07
Cel mai longeviv prim-ministru în funcţie din lume, premierul din Bahrain, a decedat la 84 de ani

Sheikh Khalifa ben Salman al Khalifa, unchiul actualului rege al Bahrainului, Hamad, deţinea recordul de longevitate între premierii în exerciţiu ai lumii, informează Agerpres. În ţară a fost decretată o săptămână de doliu naţional, a precizat palatul regal pe Twitter.

Înaltul responsabil bahrainez era internat la spitalul Mayo Clinic din statul american Minnesota. Înmormântarea urmează să aibă loc după aducerea corpului în ţară şi nu vor putea lua parte decât un număr limitat de rude.

Cine a fost Sheikh Khalifa

Premierul decedat era considerat drept figura dominantă a puterii din Bahrain, un personaj ostil Iranului, dar aliat al Arabiei Saudite.

Sheikh Khalifa a condus reprimarea tulburărilor sociale şi politice care au avut loc de-a lungul timpului în regatul cu populaţie majoritar şiită, dar condus de o familie domnitoare sunită.

În 2011-2012, el a denunţat mişcarea de contestare Primăvara arabă şi impactul acesteia asupra statelor arabe.Credeţi că îmi place ce văd că s-a întâmplat în toate aceste ţări? Nu este nicio Primăvară arabă. Primăvara înseamnă flori, oameni fericiţi şi dragoste, nu moarte, haos şi distrugere”, a afirmat premierul într-un interviu acordat în 2012 revistei germane Der Spiegel.

Stat insular cu circa 1,5 milioane de locuitori, Bahrainul găzduieşte Flota a V-a a marinei americane, menţionează AFP.