Cel mai longeviv român: Bărbatul care a trăit 148 de ani şi nu a fost bolnav niciodată

Cel mai longeviv român a trăit 148 de ani. Este vorba de un bărbat din Cluj care, potrivit documentelor, la 120 de ani putea căra grinzi kilometri întregi şi nu a fost bolnav niciodată.

05 feb. 2013, 08:45
Cel mai longeviv român: Bărbatul care a trăit 148 de ani şi nu a fost bolnav niciodată

Maftei Pop s-a născut în anul 1804, în satul Valea Loznii din judeţul Sălaj şi a murit în anul 1952.

Maftei Pop a ajuns în satul Osoi, situat la 50 de kilometri de Cluj, când avea 40 de ani. Aproape toată viaţa sa a lucrat ca zilier pe la ţărani  şi nu şi-a construit niciodată o gospodărie. El dormea afară, atât vara, cât şi iarna. Doar când era foarte frig era invitat să intre să doarmă în casa omului. După o perioadă, cerea găzduire la altă gospodărie. El umbla cu pieptul gol chiar şi pe vreme de viscol, însă nu a fost bolnav niciodată, povestesc localnicii din Osoi pentru jurnalul.ro. Informaţii despre Maftei Pop există şi într-un tratat ştiinţific al academicianului C.I. Parhon.

Se spunea că era înalt şi voinic cât „doi bivoli”, iar la 120 de ani căra pe distanţe de trei kilometri grizi de 12 metri lungime. Bărbatul mânca cât trei oameni la un loc, iar o perioadă a băut zdravăn şi a fumat pipă.

Bărbatul a fost examinat de cercetători înainte să moară din cauze naturale, cazul său fiind în atenţia celebrei Anei Aslan. Era un miracol faptul că la aproape un secol şi jumătate mergea vioi, fără toiag. El avea părul doar pe jumătate albit, iar singura sa problemă era auzul, care îl lăsase puţin.