Cel mai mare ghețar din lume nu mai există: S-a rupt în bucăți și se topește. Imaginile care fac înconjurul lumii!

Specialiștii au intrat în alertă după ce A-68 s-a rupt în bucăți. Ghețarul era considerat cel mai mare din lume și acum se topește încet-încet.

18 apr. 2021, 14:26
Cel mai mare ghețar din lume nu mai există: S-a rupt în bucăți și se topește. Imaginile care fac înconjurul lumii!

Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. Potrivit BBC, recunoscut unoscut sub denumirea de A-68, cel mai mare ghețar din lume, acoperea 6.000 de kilometri pătrați, un sfert din suprfața Țării Galilor, în momentul în care s-a rupt din calota Antarcticii, în 2017.

Cel mai mare ghețar din lume nu mai există: S-a rupt în bucăți și se topește. Imaginile care fac înconjurul lumii!

Ghețarul s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mișcat deloc, însă în 2020, oamenii de știință au observat că masivul bloc de gheață se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Însă, valurile, apele calde și temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic au dus la topirea ghețarului. Pur și simplu, A-68 s-a rupt în fragmente mai mici.

”Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. „Este incredibil de flexibil și fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți și apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor”.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Potriviti tuturor studiilor, gheaţa din Antarctica conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 200 de picioare (aproape 7 metri), potrivit organizaţiei.

De altfel, în urmă cu două luni, o parte dintr-un ghețar din Himalaya s-a spart și s-a prăbușit într-un baraj, duminică. Autoritățile din India se tem că numărul victimelor ar putea ajunge la 150 de persoane. Inundațiile apărute în urma prăbușirii au dus la evacuarea satelor din aval, transmite Reuters.

Un martor ocular a spus că a văzut un zid de praf, stâncă şi apă în timp ce o avalanşă înainta rapid pe valea râului. „A venit foarte repede, nu a fost timp să alertăm pe nimeni”, a declarat telefonic pentru Reuters Sanjay Singh Rana, care locuiește în zona superioară a satului Raini. „Am simțit că până și noi vom fi măturați”.

Citește și: China „îmbracă” gheţarii, ca să încetinească topirea acestora. A pregătit pături uriaşe ca să îi acopere