Cel mai mare număr de morţi de coronavirus în SUA după mai bine de şase luni, iar medicii sunt îngroziţi. „În câteva săptămâni cifrele se vor dubla”

Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr zilnic de morți Covid-19 după mai mult de șase luni, cu cel puțin 1.707 de decese, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

19 nov. 2020, 11:02
Cel mai mare număr de morţi de coronavirus în SUA după mai bine de şase luni, iar medicii sunt îngroziţi. „În câteva săptămâni cifrele se vor dubla”

Coronavirusul ucide acum cel puțin un american în fiecare minut al zilei, iar țara a mai depăşit un prag psihologic: cel puțin 250.029 morţi de coronavirus s-au înregistrat în SUA, din 29 februarie, de la primul deces consemnat în statul Washington.

Iar situaţia se va înrăutăți, spune dr. Jonathan Reiner, profesor la Școala de Medicină a Universității George Washington. „Numărul de decese pe care l-am văzut ieri în Statele Unite reflectă numărul de persoane care erau infectate în urmă cu trei săptămâni, pentru că acesta este decalajul”, a declarat medicul, pentru CNN. „În medie, acum două-trei săptămâni, vedeam 70.000 până la 80.000 de cazuri noi pe zi. Ieri, au existat aproximativ 155.000 de cazuri noi. Deci, dacă sunteți alarmaţi de cele 1.700 de decese astăzi, în două-trei săptămâni de acum vom vedea 3.000 de morţi de coronavirus pe zi„, a mai avertizat el.

Citeşte şi Slovacia face trei testări în masă până la Crăciun, pentru a reduce numărul de infectări cu Covid. „Am descoperit o armă atomică împotriva virusului”

De asemenea, SUA au înregistrat un nou record pentru pacienții spitalizați cu Covid-19, un număr de 76.830, potrivit Covid Tracking Project.

Miercuri, 47 de state au înregistrat cu cel puțin 10% mai multe cazuri zilnice noi decât miercurea trecută, potrivit datelor Johns Hopkins. Cifrele din două state sunt relativ constante comparativ cu săptămâna trecută – Dakota de Nord și Iowa – dar asta nu spune prea multe, deoarece „ambele state au avut recent rate abisale de cazuri noi, spitalizări și decese”, mai scrie CNN. Doar Hawaii a înregistrat o scădere cu cel puțin 10% a cazurile noi de infecţii zilnice.

New York-ul închide din nou şcolile

În faţa acestei noi accelerări a epidemiei, numeroase state şi metropole au reintrodus restricţii, temându-se de ceea ce este mai rău odată cu apropierea sărbătorii Thanksgiving, la 26 noiembrie, sărbătorită de obicei prin reuniuni mari în familie şi numeroase deplasări în ţară. Primarul Chicago, al treilea cel mai important american, a îndemnat locuitorii să rămână acasă, mai puţin în cazul unor deplasări esenţiale.

Statul New York a impus o închidere pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor şi închide din nou şcolile – începând de joi. Nivelul pozitivităţii testelor în cel mai important oraş american a atins 3% – un prag de la care primarul s-a angajat în faţa sindicatelor din învăţământ să ia această măsură. ”Trebuie să luptăm împotriva celui de-al doilea val”, a subliniat Bill de Blasio, care le cere tuturor elevilor să treacă la învăţământul online – pe o perioadă neprecizată. Această măsură – care va fi urmată de alte restricţii, precum închiderea sălilor de sport şi a restaurantelor – este controversată.

În şcoli, nivelul pozitivităţii testelor nu depăşeşte 0,19%. iar mulţi citează exemplul Europei – unde numeroase şcoli sunt menţinute deschise pentru starea de bine a copiilor, în pofida unei izolări a restului populaţiei.