Producția austriacă va fi concentrată la fabrica din Tulln, în timp ce în Cehia activitatea va continua la unitatea Agrana din Opava. Fabrica din Leopoldsdorf va fi transformată într-un centru logistic, iar zahărul va fi depozitat și ambalat în silozurile existente. Terenul de 70 de hectare ar putea avea și alte utilizări economice pe termen scurt, scrie presa economică internaţională, citată de Profit.
Măsura afectează aproximativ 270 de angajați, 120 în Austria și 150 în Cehia, dar compania a anunțat că va oferi sprijin pentru recalificare, relocare și pachete compensatorii. Se pune accent pe sprijinirea forței de muncă locale din zonele afectate.
Agrana operează în România două fabrici de zahăr, cu o producție totală de peste 100.000 de tone anual, și o unitate de producție a amidonului la Țăndărei. Printre brandurile sale se numără Mărgăritar, Coronița, Clio și Wiener Zucker. În 2023, Agrana România a înregistrat o cifră de afaceri de 193 milioane lei, însă a raportat pierderi de 3,6 milioane lei, având 142 de angajați. Pe plan internațional, Agrana are peste 9.400 de angajați și 56 de unități de producție, generând venituri anuale de aproximativ 3,8 miliarde de euro. Are fabrici la Aschach/Donau (Austria Superioară), Gmund (Austria Inferioară) și Pischelsdorf (Austria Inferioară), precum și o fabrică în Szabadegyhaza (Ungaria), fiind lider în producția de zahăr în Europa Centrală și de Est.
Pe de altă parte, România avea în 1990 peste 30 de fabrici de zahăr, însă numărul acestora a scăzut drastic. În 2023, doar trei producători mai erau activi: Agrana (fabricile din Roman și Buzău), Antrepriza Zahăr Bod și Tereos. În 2021, Agrana anunța că și-a propus că crească cantitățile procesate în cele două fabrici, din Roman și Buzău, dar atenționa că fermierii, care asigură materia primă, sfecla de zahăr, au nevoie de sprijin din partea statului pentru a reduce diferențele de randamente și calitate față de competitorii din UE.
„Sectorul de producere a zahărului este un domeniu vital pentru industria alimentară și reprezintă una dintre puținele activități economice din România care asigură întreg lanțul și valoare adaugată în țară – din câmp pe masă. Într-o piață extrem de competitivă, producția de zahăr este strâns legată de eficiența agricolă a producătorilor de sfeclă”, a declarat atunci Emilian Dobrescu, Economic Affairs, General Representative Agrana.